SKUPŠTINA: DS povukla sporni amandman

Borislav Stefanović kaže da je originalna platforma predsednika Nikolića za DS i dalje neprihvatljiva, ali da Vlada mora da "pokaže pravo lice" i javnosti kaže da li podržava platformu Nikolića koju su prihvatili Srbi ili drugu koja je tajna

  • 2

Demokraatska stranka je povukla amandman kojim se traži da izvorna platforma, koju su prihvatlili Srbi s Kosova, bude sastavni deo obrazloženja preldožene rezolucije o KiM.

Demokrate će, kako je najavio šef tog poslaničkog kluba Borislav Stefanović, podržati rezoluciju ukoliko Vlada skine oznaku tajnosti s platforme za razgovore Beograda i Prištine.

- S obzirom na to da imamo obećanje premijera Ivice Dačića da će se skinuti oznaka poverljivosti s platforme i da će se znati zašta glasamo - za prekid dijaloga Beograda i Prištine ili nastavka evropskih integracija - rekao je Stefanović.

On je izrazio uverenje da će premijer održati reč i zbog toga je DS odlučio da povuče amandman. Istovremeno je Stefanović je rekao da, ukoliko se ne skine oznaka poverljivosti sa platforme, DS neće podržati rezoluciju.

Ranije u toku dana u Skupštini Srbije održan je sastanak predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića s predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem i šefovima poslaničkih grupa, na kojem se razgovaralo o amandmanu Demokratske stranke.

Dačić je takođe rekao da je Vlada spremna da prihvati neke od amandmana opozicije, a demokratama je poručio da će to učiniti pošto su najavili da će u tom slučaju glasati za rezoluciju. Premijer je demokratama rekao i da amandman koji su uložili vidi kao njihovu novu politiku.

- Morao sam dobro da se zagledam da li je u pitanju amandman DS ili  DSS - rekao je Dačić, i dodao da su amandmani DS istovetni sa amandmanima DSS i zahtevima SRS.

Prema rečima Nebojše Stefanovića, amandman DS predviđa da u tekst rezolucije o KiM uđe i izvorni tekst platforme koji je predložio predsednik Tomislav Nikolić. Stefanović je kazao da ga pomalo iznenađuje to što je DS u razgovorima s predsednikom Srbije imao drugačiji stav, dodajući da je šef države upravo u želji da postigne što veće jedinstvo izmenio tekst.

Savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić ocenio je danas da se DS uloženim amandmanom odlučio na korak koji označava suštinsku promenu politike te stranke u odnosu prema pitanju Kosova i Metohije.

- Čini se da je na početku današnje sednice Skupštine došlo do svojevrsnog kopernikanskog političkog obrta. DS je podneo amandman u kojem traži da u sklopu rezolucije u okviru obrazloženja bude uvršten prvobitni nacrt platforme, koji podrazumeva da se inauguriše princip da ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno, a kojim se poziva na prekid tehničkih pregovora sa Prištinom - objasnio je Đurić.

On je pozvao Borislava Stefanovića da detaljno objasni kako je moguće da DS u jednom trenutku podnosi amandman da deo teksta bude platforma, a onda u drugom kaže da se šalio.

- Neshvatljivo je to da se DS šali sa najvažnijim institucijama. Ukoliko je reč o stavu čitavog DS, onda je reč o jednom neozbiljnom političkom manevru, koji ponižava sve građane Srbije i koji na neshvatljiv način govori o odnosu prema KiM - naglasio je Ðurić, dodajući da se oko ovog pitanja ne smeju voditi političke igrarije.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da je ta stranka podnela amandman kako bi se isteralo na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koju su prihvatili i Srbi s Kosova.

Stefanović je rekao da je originalna platforma predsednika Nikolića za DS i dalje neprihvatljiva, ali da Vlada mora da "pokaže pravo lice" i javnosti kaže da li podržava platformu Nikolića koju su prihvatili Srbi ili drugu koja je tajna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    12. januar 2013 | 15:21

    U sustini se mi Stefanvica nismo ni naslusali uopste. Vodio je pregovore kao cinovnik tokom DS vlade, dogovarao sve, i opet smo bili blize datumu pregovora, a koje vase SNSovce nece niko ni poslusati za bilo sta cak i posle uvodjenja GRANICA U SOPSTVENOJ DRZAVI!!!vto zahvali Dacicu. A ti eto uzivaj u Vladi koja hapsi, najavljuje hapsenja, i trsi se vlascu... Dok nijedno radno mesto nije otvoreno... Stavise, obezglavljena su najuspesnija sedista poslodavaca... Videcemo sta ce biti dogodine... A sto se tice Nikolica i Vucica, zapamticete vi njih i te kako ... Js ne znate ko su i sta su...

  • sajla

    12. januar 2013 | 14:23

    Stefanovicu, tebe smo se naslusali o Kosovu. Sedi - jedan!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA