DAČIĆ: Sa Švajcarskom rešen problem lažnih azilanata

Švajcarska je ukinula finansijska davanja i izmenila zakonodavstvo, čime je lažnim migrantima, posle razmatranja osnova za azil, ostavila 48 sati da se vrate u zemlju

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je sa Švajcarskom rešen problem lažnih migranata i da se radi na otklanjanju opasnosti od suspenzije bezviznog ražima, što je veliki korak ka EU.

Dačić je objasnio da je problem rešen jer je Švajcarska izmenila zakonodavstvo i time lažnim migrantima, posle razmatranja osnova za azil, ostavila 48 sati da se vrate u zemlju.

- Ubeđen sam u to da će problem lažnih azilanata biti rešen, a na to ukazuje i statistika: u januaru 2012. godine 315 zahteva za azil mesečno je stizalo u Švajcarsku, 410 ih je bilo u avgustu, u septembru 200, u oktobru 61, a u novembru 34 - rekao je Dačić u Palati Srbija posle susreta sa direktorom Savezne kancelarije za migracije Švajcarske Mariom Gatikerom.

On je ukazao na to da je Srbija, u saradnji sa Švajcarskom, uspela da to pitanje reši, kao i da će nastaviti partnerstvo, jer u toj zemlji boravi najmanje 100.000 državljana Srbije. Prema rečima Dačića, Srbija je zainteresovana i za dobre policijske odnose, smanjenje broja lažnih azilanata kako ne bi dolazilo do zloupotrebe bezviznog režima.

Pojašnjavajući rešenja za smanjenje broja lažnih azilanata, Gatiker je rekao da su ukinuta sva finansijska davanja, ali i da je neophodno da Srbija radi na poboljšanju položaja manjina, jer je 85 odsto Roma tražilaca azila. Gost iz Švajcarske naglasio je da su Srbija i njegova zemlja imale dobar model za zajednički pristup tom problemu i naveo da su mere donete u međusobnom dogovoru.

- Kao jasan rezultat tih dogovora sada imamo znatno manji broj azilanata - rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA