NIKOLIĆ: Neprihvatljivo je da Kosovo dobije stolicu u UN! (VIDEO)

- Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN - kaže predsednik Srbije

  • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da je Rezolucijom o toj pokrajini prvi put jasno rekla šta želi i da ostaje na evropskom putu.

 

On je odlučno odbacio svaku mogućnost da Srbija prizna nezavisnost Kosova: "To bi bilo kršenje Ustava, koji ja nikada ne bih pogazio", istakao je predsednik Srbije.

 

Nikolić je, takođe, rekao da Srbija sa puta ka EU nikada neće otići sama i da "odatle može da bude samo oterana".

 

- Ako je to ono što EU želi, onda neka kaže 'nećemo vas'. Ne mora da izmišlja uslove - naglasio je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima nekoliko svetskih medija, koje su najviše interesovali pristup predsednika rešavanju kosovskog pitanja, odnosi u regionu i približavanje EU.

 

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

 

 

- Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN - rekao je Nikolić.

 

Na pitanje Bi-Bi-Sija kakva je razlika između razgovora sa prištinskim vlastima i priznavanja državnosti Kosova, Nikolić je rekao da je "takozvano Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija, banaka... mogu da budu evropski region, nemamo ništa protiv toga", ali nema govora o priznavanju.

 

On je dodao da se kroz platformu o Kosovu Srbija saglasila s tim da na delu teritorije srpska vlast više nema nikakvog uticaja.

 

- Ta platofrma je i albanska realnost. Šta bi drugo Srbija mogla da preldoži, šta bi još Albanci mogli da traže? Ne znam šta više od toga osim nezavisnosti. Od danas pa mnogo godina i vekova Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i niko nema pravo da je na to pritiska - kazao je Nikolić.

 

Odnosi Beograda i severa Kosova, dodao je predsednik, biće onakvi kako to želi Beograd jer "Vlada Srbije vodi računa o interesima građana u svim delovima zemlje i ne može da izdvaja neke i ispunjava želje nekih političkih vođa"

 

NAJBOLJE BI BILO DA ALBANCI SAMI SKLONE SPOMENIK U PREŠEVU!

 

Upitan o spomeniku poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa, Nikolić je rekao da bi najbolje bilo da ga zajedno uklone Srbi i Albanci.

 

- Bilo bi dobro da Srbi i Albanci zajedno odrede gde može da stoji. Onako, u centru, sa imenima ljudi koji su ubijali predstavnike vlasti, policiju i nevine građane, to nijedna država ne bi trpela i ne bi ovoliko dugo - kazao je Nikolić.

 

Strane dopisnike posebno su zanimali odnosi sa zemljama balkanskog regiona, a Nikolić je istakao da bi, kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, bilo bolje da su se prvo sastali predsednici tih država, jer bi to "označilo početak dobrih odnosa".

 

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igi

    16. januar 2013 | 17:36

    dogovori se sa dacicem sta ce da pricate jedan prica moze drugi kaze nemoze to je ta jedinsvena politika izmedju koalicije.....bice izbora

  • Beretka

    16. januar 2013 | 17:02

    Pa vi gosp Nikoliću prvo resite problem sa spomenikom u Presevu pa onda razmusljajte o stolicama sada je i previse rano za razmisljanje o UN stolicama .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA