TURNEJA: Nikolić sa predsednicima Čilea, Urugvaja, Kube...

Predsednik Srbije je u Santjagu razgovarao sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom o biletaralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, posle čega se sastao i sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom, a nakon toga ga je ugostio i kubanski lider

  • 0

Predsednici Čilea i Srbije Sebastijan Pinjera i Tomislav Nikolić razgovarali su danas u Santjagu o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve države. U toku dana Nikolić se sastao i sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom.

Nikolić je zahvalio Pinjeru na principijelnoj podršci u očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije i nepriznavanju nezavisnosti Kosova, dok je Pinjera izrazio puno razumevanje za tešku situaciju sa kojom se Srbija suočavala u prethodnom periodu i dao punu podršku evropskom putu Srbije.

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija mnogo toga učinila za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Ukazao je da je doneta rezolucija i platforma za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem politčkom nivou, kao i odluka da se sprovede sve dogovoreno u prethodnom periodu, koliko god to bilo bolno za Srbiju. Takođe, Srbija se beskompromisno bori protiv kriminala i korupcije, i radi na poboljšanju ekonomskog položaja građana, naglasio je Nikolić.

Pinjera je konstatovao da je bilateralna saradnja na visokom nivou, ali i da rastuća ekonomija kakva je Čile može puno toga da ponudi Srbiji, kako bi prevažišla krizu u koju je zapala.

Ističući da postoje mnoge mogućnosti za saradnju, Pinjera je najavio da će u skorijoj budućnosti biti otvorena diplomatsko-konzularna predstavništva u obe zemlje, koja će omogućiti da se ta saradnja još više unapredi.

Nikolić se sastao i sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom. U razgovoru sa svojim urugvajskim kolegom Nikolić je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje na izvanrednom nivou i zahvalio se na podršci Urugvaja u očuvanju teritorijane celovitosti Srbije.

KASTRO POZVAO NIKOLIĆA NA KUBU

Nikolić se sastao i sa kubanskim liderom Raulom Kastrom u rezidenciji Kube u Čileu. Dvojica lidera su razmotrila veliki broj međunarodnih pitanja i konstantovali da dve zemlje povezuje istorijska sudbina i interes za vladavinom međunanodnog prava u svetskim odnosima.

Kastro je istakao podršku Kube u svim prioritetima Srbije uključujuući i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je pozvao predsednika Nikolića da poseti Kubu i neposredno se uveri u mogućnosti za saradnju koje su nastale ekonomskim reformama koje se sprovode u toj zemlji.

Nikolić se zahvalio Kastru na podršci i istakao da Srbija i srpski narod imaju puno sluha za probleme sa kojima se Kuba suočava.

Nikolića očekuje i susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Srpski predsednik će takođe razgovarati sa predsednikom Kube Raulom Kastrom, predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i premijerom Portugalije Pedrom Pasušem Koeljom.

(M. B. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA