NATO: Ne želimo vojsku Kosova!

Kosovo može da odluči da Bezbednosne snage pretvori u Vojsku Kosova, ali takav se korak nimalo ne bi svideo ovoj vojnoj alijansi

  • 10

NATO nije saglasan da Kosovo dobije svoju vojsku i prepreka za to su četiri zemlje članice Alijanse koje do sada nisu priznale Kosovo, piše "Koha ditore".

- Kosovo može da odluči da Bezbednosne snage pretvori u Vojsku Kosova, ali takav se korak nimalo ne bi svideo NATO. Budući status BSK je nejasan i ostaje tema rasprava unutar NATO -  rekao je izvor prištinskog dnevnika.

Visoki zvaničnik NATO rekao je da i oni traže put izlaska iz sadašnje situacije, pošto pripadnici Kfora ne mogu večno da ostanu na Kosovu.

Međutim, prema njegovim rečima, za ovu godinu najavljena transformacija BSK u Vojsku Kosova nije moguća, bez ozbira na izjave visokih zvaničnika Kosova.

Izvor prištinskog dnevnika kaže da u NATO veruju da institucije Kosova neće preuzeti rizik da transformišu BSK u vojsku bez saglasnosti NATO i da veruje da će ostati kooperativne u saradnji sa NATO.

Ministar odbrane Turske Ismet Jilmaz rekao je da Kosovo treba da ima svoju vojsku.

- Kosovo je nezavisna i suverena država i ravnopravno treba da ima ista prava, ni manje ni više od drugih držva u regionu. Kao i druge države koje imaju svoje sudove i druge institucije, i vojska i Kosovo treba da ima pravo da ima svoju vojsku - rekao je Jilmaz posle susreta s ministrom BSK Agimom Čekuom.

Čeku je istakao veliku podršku, kojom je Turska dala značajan doprinos BSK u vojnoj industriji.

Do sada je u Vojnoj akademiji u Turskoj diplomiralo 114 oficira i podofiicira. Trenutno je na obućavanju u Turskoj vojsci šest kadeta koji se ospobljavaju za pilote helikoptera i za njihovo održavanje.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    9. februar 2013 | 12:52

    Ako bi kojim slučajem Nato napustio KIM kompletan šiptarski zivalj bi ponovo se samoubio.

  • Dutch

    9. februar 2013 | 15:43

    Zivela nezvisna drzava Kurdistan! Ajde nek neko na fejsu osnuje grupu

  • Enis

    9. februar 2013 | 14:47

    Od danas kurdistan postoji Kao nezavisna drzava ima pravo na sudeve. Policiju vojsku i itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA