IVICA DAČIĆ: Konačno dobra vest iz Haga

Dačić izjavio da je oslobađajuća presuda za generala Perišića "konačno jedna dobra vest iz Haga. Ljajić, Kandićeva i Vekarić se složili da je odluka Haga kredibilna i adekvatna, a Ivanić da iza ratnog zločina stoji komandna odgovornost

  • 4

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je oslobađajuća presuda za generala Momčila Perišića u Haškom tribunalu od velikog značaja za Srbiju i srpski narod, jer negira optužbe o navodnoj agresiji Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku.

- To je konačno jedna dobra vest iz Haga - bio je kratak Dačić.

On je dodao da će, ukoliko ne bude pravno-tehničkih problema, Perišić sutra u 11 sati avionom Vlade Srbije poleteti sa roterdamskog aerodroma za Beograd.

LJAJIĆ, KANDIĆEVA I VEKARIĆ: PRAVILNO PROCENJENA ODLUKA

- Oslobađanje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića u Hagu je kredibilna odluka - izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Oglasila se i bivša direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je rekla da je nakon oslobađanja hrvatskih generala bilo za očekivati da Haški tribunal u istom tonu donese presudu i generalu Momčilu Perišiću.

- Posle presude hrvatskim generalima bilo je očekivano i da presuda generalu Perišiću bude u istom tonu - kazala je Kandić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je drugostepeno veće Haškog tribunala pravilno procenilo činjenice i donelo "adekvatnu odluku" da oslobodi Momčila Perišića.

MLADEN IVANIĆ: IZA RATNOG ZLOČINA STOJI KOMANDNA ODGOVORNOST

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocenio je danas da oslobađajuća presuda Perišiću najverovatnije predstavlja poimanje Tribunala da je komandna odgovornost bila prenaglašena u dosadašnjim presudama.

- Tribunal je do sada prenaglašavao pitanje komandne odgovornosti, posebno kada su optuženici bili iz srpskog naroda. Očito da pri samom kraju rada Haškog tribunal dolazi do shvatanja da ratni zločin podrazumeva individualnu odgovornost, a ne komandnu odgovornost - kazao je Ivanić.

On je ocenio da je oslobađajuća presuda generalu Perišiću i "neka vrsta balansiranja", posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je presudu kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić, proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj, od avgusta 1993. do novembra 1995, i naložilo da on odmah bude pušten na slobodu.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    28. februar 2013 | 23:10

    Zivela Srbija

  • risto

    28. februar 2013 | 22:18

    Sad su ga oslobodili posle 15 god kad je odlezao dajte seselja na slobodu

  • SSSS

    28. februar 2013 | 21:29

    Hvala dragom bogu, velike čestitke generalu.... Ajde sada Srbijo, svi na noge, pa da dočekamo GENERALA kako dolikuje....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA