DAČIĆ: Ne damo kosovske Srbe za datum

Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić u Brisel na sastanak sa Ketrin Ešton nose jasan stav države. Premijer kaže da neće biti prihvaćeno ništa manje od Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima

  • 3

Šta zvanični Brisel zaista traži od Srbije i da li je za Evropsku uniju prihvatljiv predlog Beograda da se na Kosovu i Metohiji formira Zajednica srpskih opština sa izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima, moglo bi da bude jasno već u ponedeljak.

Tri najjače političke figure u Srbiji, predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, razgovaraće po podne u administrativnom sedištu evropske zajednice sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, koja je i inicirala susret.

Na stolu će biti nastavak pregovora sa Prištinom i šanse Srbije da u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je za "Novosti" da bi posle razgovora u ponedeljak moglo da bude jasnije da li je moguće da se pronađe rešenje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji:

- Ne možemo da prihvatimo ništa što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak Srba i srpske zajednice na KiM. Priština odbacuje naš predlog za Zajednicu srpskih opština, ali ni mi nećemo prihvatiti ništa manje od toga. Ne pristajemo da srpska zajednica isključivo dobije pravo da organizuje folklorne priredbe i da izdaje biltene. Insistiramo na izvršnim ovlašćenjima, i to ćemo potpuno jasno reći i zvaničnicima Brisela.

Dačić nas uverava i da Srbija neće zarad dobijanja datuma da odustane od svoje politike i kompromisnog rešenja koje nudi:

- Došao je taj trenutak da sa evropskim partnerima otvoreno i iskreno razgovaramo i o nastavku naših daljih evropskih integracija. Svima mora da bude potpuno jasno da Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU. To nikako ne znači da odustajemo od evropskog puta Srbije. Srbija je datum apsolutno zaslužila.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže za "Novosti" da i sam sastav delegacije Srbije koja putuje u Brisel "pokazuje ozbiljnost zemlje da pronađe najbolje rešenje za južnu srpsku pokrajinu":

- Ukoliko EU želi miran region, treba da sasluša šta Srbija ima da kaže. Poslali smo najvišu delegaciju u istoriji EU da razgovara samo o jednom pitanju, i to govori o tome koliko smo mi spremni za razgovore i da nađemo najbolje moguće rešenje. Srbija ne može protiv svog Ustava, zakona i građana. Ne možemo da damo ono što nije naše. Kosmet, Ustav i građani Srbije nisu naše ili nečije vlasništvo, već smo to svi mi.

On je naglasio da se nada tome da će međunarodna zajednica razumeti da će region biti miran samo i jedino ako Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji prihvate rešenje koje im se nudi.

Vulin nam kaže i da bi Srbija "da nije Srbija" odavno bila članica EU, s obzirom na to koliko toga je učinila:

- Sve što je EU tražila od drugih zemalja mi smo odavno ispunili, i to ne zbog EU već zbog nas. Mnoge članice EU su u lošijoj ekonomskoj i političkoj poziciji od Srbije i manje su stabilne. Međutim, pošto smo Srbija, za nas važe druga pravila i samo je pitanje dokle ćemo ih trpeti - ocenio je Vulin.

Iz obaveštenih izvora u Briselu "Novosti" saznaju da je Ketrin Ešton vreme do donošenja izveštaja EK o napretku Srbije sredinom aprila prioritetno stavila na raspolaganje dijalogu Beograda i Prištine, u iščekivanju konačnog rešenja za najvažniju temu koja se odnosi na buduća ovlašćenja srpske zajednice na Kosovu. Sve druge sastanke, navodno, Eštonova je stavila u drugi plan.

- Sastanak sa srpskom trojkom održava se u kontekstu konsultacija oko napretka u dijalogu - diplomatski je u nedelju za "Novosti" izjavila portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Ona nas je obavestila da će susret Eštonove s Nikolićem, Dačićem i Vučićem biti održan posle obaveza visoke predstavnice na savetu ministara EU za spoljne poslove.

Biće to prilika da se vodeći tim iz Beograda prethodno sretne i sa šefovima diplomatija evropskih zemalja, pokušavajući da ih ubedi u to da ZSO dobije izvršnu vlast.

U sedištu EU ne žele da ulaze u detalje i suštinske razloge zašto su baš pozvali svu trojicu najznačajnijih političkih ličnosti Srbije da dođu istovremeno u kancelariju kod visoke predstavnice.

Eštonova će u četvrtak, 14. marta, posetiti Prištinu, gde će razgovarati sa premijerom Hašimom Tačijem i liderima kosovskih političkih partija.

Za Ognjena Pribićevića, bivšeg ambasadora u Berlinu, sastanak bi mogao da bude prelomni momenat:

- Eštonova je pozvala srpski trojac kako bi im prenela poruku o dijalogu, a potom čula i stav svakog pojedinačno. Naši lideri su u poslednje vreme davali različite izjave, koje su odslikavale šumove u vezama među njima, pa je neophodno da se čuje jedinstvena poruka.

Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Parizu, smatra da će SAD imati dominantnu reč i u narednim pregovorima za Kosovo:

- Srbija je odlučila da u najjačem sastavu otputuje u Brisel i da iznese argumente da je datum zaslužen. Međutim, tvrd stav Prištine o formiranju srpske zajednice na Kosovu i poruke iz Amerike da se odbacuje stvaranje "nove RS", upućuju na to da će Vašington i u narednim odlukama imati odlučujuću reč. Tako je bilo od Karingtonovog, preko Vens-Ovenovog plana, pa do Dejtona i Rambujea. Ne bih hteo da prejudiciram šta će se desiti, ali nam ostaje da budemo optimisti jer je Srbija pokazala spremnost za dijalog.

(Telegraf.rs / Novost.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaf

    11. mart 2013 | 06:34

    Daces a daces i jug Srbije izdajnice !!!

  • Mabula

    11. mart 2013 | 05:51

    I sloba je rekao ne dam da vas biju pa su nas 10 godina prebijali svaki dan na različite načine

  • Bogdan

    11. mart 2013 | 11:01

    Kako da napredujemo i da podrzimo svoje politicare kad samo pogledas komentare shvatiš sve o nama.Nama niko nemoze pomoci dokle god budemo pljuvali sami sebe a posebno politicare koji barem imaju snage i volje da nesto naprave za ovaj narod.Saberite se malo vi sto sve znate i lupate komentare mudre,pozdrav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA