Knežević: Odgovoran sam, zatekao nas je aflatoksin!

- Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj sa aflatoksinom u mleku zatekao - rekao je ministar poljoprivrede

  • 1

Ministar poljoprivrede Goran Knežević priznao je da snosi deo odgovornosti za nerešene probleme u tom sektoru i da je slučaj sa aflatoksinom u mleku "zatekao" to ministarstvo.

- Priznajem da je deo moje odgovornosti i da nismo stigli da se pozabavimo tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj s aflatoksinom u mleku zatekao - rekao je Knežević na sednici Skupštine Srbije, na kojoj poslanici predstavnicima vlasti postavljaju pitanja o bezbednosti hrane u Srbiji.

Ministar je naveo da je sistem bezbednosti hrane u Srbiji regulisan zakonima i pravilnicima koji su donošeni u cilju usklađivanja s evropskim zakonodavstvom, ali da se to radilo bez "dovoljno osećaja za realnost i njihovu sprovodljivost".

- Ovim pravilnicima došlo je do suštinskih promena, prvenstvena odgovornost za kvalitet hrane je na proizvođačima hrane, a državi je namenjena uloga kontrole. Ovaj sistem pokazuje manjkavosti u čitavoj EU - istakao je Knežević, i dodao da u sektoru poljoprivrede u Srbiji postoje veliki problemi, počev od nedostatka nacionalne referentne laboratorije, do rada inspekcijskih službi.

Ministar je dodao da je u medijima bilo jako puno neistina, insinuacija i loše prenetih stvari i da je očigledno da se radi o dobro organizovanoj političkoj kampanji gde se pokušava uništiti srpski seljak, poljoprivreda i srpsko selo.

"LABORATORIJA U BEOGRADU U PRVOM KVARTALU 2014. GODINE"

Ministar poljoprivrede kaže da je u planu otvaranje tri referentne laboratorije za kontrolu mleka u Srbiji i da će prva biti otvorena u Beogradu u prvom kvartalu 2014. godine.

Prema njegovim rečima, referentne laboratorije, pored Beograda, imaće i Novi Sad i Niš.

Knežević nije odgovorio na pitanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara kada će Vlada Srbije vratiti dozvoljeni nivo aflatoksina na 0,05 mikrograma po litru mleka. Knežević je saopštio da je u 2012. godini urađeno 608 kontrola za proveru količine aflatoksina, da su sve bile negativne, da je u januaru ove godine izvršeno 70 kontrola i da su svi uzorci takođe bili negativni.

Tek u februaru, kako je dodao, nakon pojave informacije u regionu o povećanoj količini aflatoksina, izdat je nalog za vanrednu kontrolu 302 uzorka od 37 proizvođača i da je u 48 uzoraka rezultat bio na granici dozvoljene količine.

NIVO AFLATOKSINA OSTAJE 0,5!

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku ostaje 0,5 mikrograma dok se uslovi ne promene, kaže ministar Knežević, ne precizirajući koji su to uslovi.

- To je evropski standard, ali je Evropska unija izuzetak jer dve trećine zemalja u svetu pije mleko sa 0,5 mikrograma po litru. Dakle, postojala je dilema da li se treba slepo držati pravilnika i biti spreman na posledice - rekao je Knežević odgovarajući na pitanje poslanika.

Prema rečima Kneževića, da nije promenjen nivo, bila bi ugrožena egzistencija desetine hiljada proizvođača mleka, bio bi ugrožen eko sistem i stvoreno crno tržište mleka.

Prva stručna studija pravilnika iz 2011. godine pokazala je da je on neprimenljiv, rekao je Knežević i dodao da je pre odluke o vraćanju nivoa aflatoksina na 0,5 konsultovao stručnjake sa Medicinskog fakulteta, Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i Vojno medicinske akademije.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA