DEŽER: Beograd i Priština mogu doći do dogovora

- Verujemo da dve strane mogu da dođu do ishoda u kojem će svi biti pobednici - rekao je šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer, i istakao da i da će Srbija narednih nekoliko nedelja napraviti ključni korak za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU

  • 1

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer veruje da Beograd i Priština mogu da dođu do održivog sporazuma i da će Srbija u narednih nekoliko nedelja napraviti ključni korak za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

- Mnogo napora je uloženo u ovaj proces na svim stranama. Ketrin Ešton se lično veoma angažovala kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za ovaj problem. Verujemo da dve strane mogu da dođu do ishoda u kojem će svi biti pobednici - kazao je Dežer u Intervjuu "Novostima".

Istakavši da nije lako doći do dogovora i obostrano prihvatljivog rešenja, jer ono obuhvata mnogo osetljivih pitanja, posebno iz oblasti bezbednosti i pravosuđa, zdravstva i ekonomskog razvoja, Dežer smatra da sada postoji šansa koja se neće propustiti.

- Mislim da sada postoji šansa da se dođe do održivog sporazuma i nadam se da je nećemo propustiti. Nadu mi uliva i to što je jasno da i Beograd i Priština shvataju da je ovo jedinstvena prilika da se pronađe odgovarajući kompromis - kazao je Dežer.

Dežer je istakao da je Srbija poslednjih godina konstantno napredovala ka EU, naročito u nekoliko poslednjih meseci, istakavši da je optimista da će u ovih prelomnih nekoliko nedelja napraviti i taj ključni, dodatni, korak za datum za početak pregovora.

- Izveštaj EK biće publikovan 16. aprila. Nadam se da će nam događaji narednih dana i nedelja ići naruku, da ćemo u taj dokument moći da ugradimo dosta kvalitetnog ''materijala'' i tako ubedimo 27 zemalja članica da u junu donesu odluku o otvaranju pregovora - rekao je Dežer.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA