Žbogar: Vladavina prava za dijalog o viznoj liberalizaciji

Ukidanje viza zavisiće od rada kosovskih vlasti i društva u celini, kaže novi specijalni predstavnik EU u Prištini

  • 0

Novi specijalni predstavnik Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar ocenio je da su vladavina prava i zaštita elementarnih prava važni ne samo za dijalog o Procesu stabilizacije i pridruživanja (PSP), već i za nedavno pokrenuti dijalog o viznoj liberalizaciji.

- Kako i kada će ovaj proces dovesti do putovanja bez viza zavisiće od rada kosovskih vlasti i društva u celini - rekao je Žbogar, povodom prvog sastanka u okviru dijaloga o PSP, koji će trajati do 9. februara.

U saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, navodi se da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje kapaciteta za reintegraciju, poboljšanje matičnih knjiga, bezbednost dokumenata i zaštita ljudskih prava i manjina, glavne teme sastanka. Takođe, na skupu će biti obuhvaćene teme iz oblasti pravosuđa, sloboda i bezbednosti.

Sprovođenje zaključaka i nastavnih akcija dogovorenih na sastanku biće od ključnog značaja u utvrđivanju daljih koraka za Kosovo u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, sa vladavinom prava kao ključnim prioritetom i jednim od najvećih izazova sa kojim se Kosovo suočava, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA