SPC oduzima Dačiću sva odlikovanja zbog KiM?

Inicijativu će podržati skoro 20 vladika koji su okupljeni oko mitropolita Amfilohija, a među njima su mileševski Filaret, banatski Nikanor, vranjski Pahomije i mnogi drugi koji su poznati po "tvrdim" stavovima u SPC

  • 20

Sveštenici i vladike iz više eparhija pokrenuli su inicijativu da se na majskom zasedanju Sabora SPC premijeru Ivicu Dačića oduzmu sva crkvena odlikovanja zbog "štetnosti Briselskog sporazuma i bogohulnih izjava".

Na ovaj način, jaz između crkve i države će se još više produbiti, a poslednji incident se desio kada je vladika Atanasije Jevtić predvideo Dačiću "Đinđićevu sudbinu", a mitropolit Amfilohije održao "molitvu za upokojenje Vlade Srbije".

Ovogodišnje zasedanje Sabora obeležiće podela vladika u dva tabora - one koji podržavaju mitropolita Amfilohija koji će pokušati da oduzme odlikovanja Dačiću i osudi Briselski sporazum i na one koji će se okupiti oko episkopa bačkog Irineja.

"Takvim ponašanjem i stavovima poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog nasleđa u Srbiju, nije dostojan da bude nosilac bilo kog crkvenog odlikovanja. Ispunili su se svi uslovi da Sveti arhijerejski sinod stavi van snage ranije odluke nekih eparhijskih arhijereja koji su eparhijskim ordenjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu sa crkvenim poretkom, podneti Svetom arhijerejskom sinodu", otkrio je jedan visikopozicnirani vladika za "Nedeljnik".

Ova grupa vladika podseća da "srpski arhijereji i Sveti arhijerejski sabor 1937. godine zbog Konkordata nisu ordenjem nagrađivali nego su privremeno izopštili iz Crkve tadašnjeg predsednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i poslanike", čime se samo najavljuje dokle je spremno da se ide na zakazanom Saboru.

Ove tvrdnje je potvrdio za Telegraf i izvor iz Crkve koji je želeo da ostane anoniman.

- Istina je da postoji inicijativa da se premijeru Dačiću oduzmu odlikovanja zbog svega što se dešavalo u poslednje vreme. Nju će podržati skoro 20 vladika koji su okupljeni oko mitropolita Amfilohija, a među njima su mileševski Filaret, banatski Nikanor, vranjski Pahomije i mnogi drugi koji su poznati po "tvrdim" stavovima u SPC - kaže naš izvor.

Sabor SPC počinje u utorak 21. maja, a pored ove teme, na dnevnom redu bi trebao da se nađe slučaj vladike Kačavende, kao i penzionisanje nekoliko episkopa kao što su Konstantin, Filaret i Pahomije. Takođe, trebalo bi da bude izabrano nekoliko novih episkopa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JR

    16. maj 2013 | 17:41

    Bolje bi im bilo da raspravljaju o svojim skupim automobilima dok njihov narod ni za hleba para nema. Da malo prodiskutujem o svojim vladikama koji se razvlače po štampi kao da su pevačice. Nika se mane politike i političara nije srednji vek pa da su samo oni pametni.

  • pera kojot,

    16. maj 2013 | 18:04

    Браво за СПЦ

  • Traktor

    16. maj 2013 | 17:36

    Hvala bogu i treba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA