Vučić: Srbija na Vidovdan dobija datum!

- Naš posao je da uradimo nešto za Srbiju, a ne za naše političke stranke. Ovo naše zapaljenje pluća neće izlečiti slatki sirup, već gorka pilula. Spreman sam na teže poteze, a uvek može da se maše lepim izjavama - rekao je vicepremijer Srbije

  • 8

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija na Vidovdan - 28. juna, dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

- Imamo mnogo pozitivnih signala. Verujem da ćemo dobiti datum zato što smo za 10 meseci uložili veći napor i više truda nego prethodne vlade u poslednjoj deceniji - izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" Aleksandar Vučić.

Vučić je dodao da bi svako drugo rešenje bilo "veoma teška vest za Srbiju" i "težak poraz svih nas", nakon kojeg bi Vlada morala dobro da razmisli šta da se radi.

On je, takođe, dodao da ne bi bio zadovoljan ukoliko bi Srbija dobila takozvani uslovni datum.

- Ne bi me zadovoljilo ni kao člana Vlade ni kao lidera SNS. To ne krijem nijednog trenutka. Mislim da smo zaslužili datum bez ikakvog uslovljavanja. Ljudi koji o tome odlučuju u Evropi znaju da u Srbiji imaju pouzdanog partnera koji ispunjava obaveze. Ali i partnera koji voli i poštuje svoju zemlju i narod. Ako budu doneli drugačiju odluku, ne znam kako bi to mogli da obrazlože našem narodu - rekao je Vučić.

Vučić nije rekao da li je dobio čvrste garancije da će Srbi sa Kosova imati srpsko državljanstvo i dokumenta, ali je ukazao na izjavu predstavnice EU Ketrin Ešton da je sprovođenje sporazuma iz Brisela statusno neutralno.

Vučić je upozorio da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da nije pred bankrotom.

- Srbija nije pred bankrotom. Ali, ukoliko bi fiskalni deficit išao na 12 odsto, uz ovakvo povećanje javnog duga, onda bismo bili u situaciji u kojoj je bila Grčka... Bez obzira na to, naći ćemo najbolje rešenje i neće Srbija biti na kolenima. Preduslov za to je da političari ne misle samo o sebi i svojim procentima, već o budućnosti naše dece. O tome ću vrlo brzo razgovarati sa svojim koalicionim partnerima - rekao je Vučić.

On je rekao da ne misli da penzionerima treba smanjivati penzije i da to niko nije tražio, ali da Vlada ima obavezu da uradi nešto za Srbiju i u naredne tri godine obezbedi jasniju perspektivu.

- Naš posao je da uradimo nešto za Srbiju, a ne za naše političke stranke. U skladu sa tim, uvek sam spreman da prihvatam i teža rešenja i manje popularna, ukoliko mislim da su bolja za zemlju. Ovo naše zapaljenje pluća neće izlečiti slatki sirup, već gorka pilula. Spreman sam na teže poteze, a uvek može da se maše lepim izjavama - rekao je on.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Vučić je rekao da će rad svih članova biti analiziran i da oni koji, kako se izrazio, "imaju slaba prolazna vremena", više neće sedeti u Vladi.

Odgovarajući na pitanje da li će sa Socijalističkom partijom Srbije izazvati vanredne parlamentarne izbore u Beogradu, Vučić je rekao da ima mnogo problema u ovom trenutku da bi se time bavio.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    31. maj 2013 | 08:43

    posle Teceg Svetskog rata...

  • najprovokator

    31. maj 2013 | 08:43

    datum će biti 28.06.2020. xe xe xe

  • ZASTO?

    31. maj 2013 | 09:37

    Zasto gos´n Vucicu? Zasto na VIdovdan?? Jeli to neko pokusava da napravi vazniji dogadjaj na taj dan nego sto se vec slavi? Zasto nas neko celo vreme tera da zaboravimo ono sto slavimo vekovima i namece nove "istorijske trenutke" za Srbiju?? Hocemo li u buducnosti da se delimo na one koji slave Vidovdan i na one koji slave godisnjicu nove srpske istorije..?? Bilo kako bilo licno bi voleo da se ponovi da izgubimo i ovaj rat ali bar da se duhovno uzdignemo... Zivela nebeska Srbija, ove zemaljske se pocinjem stideti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA