VUČIĆ U SPC: Nisam izdajnik, borim se za narod!

- Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada. Borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod - rekao je prvi potpredsednik Vlade

  • 9

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je episkopima Srpske pravoslavne crkve danas na Saboru rekao da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod.

Vučić je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da država i crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

- Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada. Borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod - istakao je Vučić.

Upitan o stavu pojedinih vladika koji su žestoko kritikovali njega i Vladu, Vučić je rekao da su "ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade", ali da je to stav samo pojedinih vladika.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima da se crkva i Vlada Srbije slažu po suštinskim pitanjima, a to je da nema priznanja nezavisnosti Kosova i da treba učiniti sve da srpski narod ostane da živi u toj pokrajini.

Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme sa kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova.

- Crkva ima svoje, a država svoje metode, ali ne postoje suštinske razlike - rekao je Irinej.

On je rekao novinarima da je patrijarh uverio Vučića, a preko njega i predsednika Srbije i državno rukovodstvo, da svi dele odgovornost i da uvek mogu da računaju na podršku crkve što je dobro, a posebno za poboljšanje položaja i opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Na Saboru se razgovaralo i o briselskom sporazumu i SPC se o tom dokumentu nije posebno izjašnjavala, ali je vladika Irinej naveo da uprkos nekim razlikama u stavovima crkve i države o tom pitanju, u suštinskim stvarima nikavih razlika nema, a pre svega o zaštiti svetinja i kulturnih dobara, ali i o integritetu i budućnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

- Mnoge stvari su jednako sagledane i iz crkvenog ugla i iz ugla vlade - rekao je Irinej i dodao da briselski sporazum svi razumeju kao izbor, ne onoga što je poželjno već onoga što je sada moguće - onoga što je bilo moguće ostvariti.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    31. maj 2013 | 13:39

    један од већих си ти...!!!

  • русија

    31. maj 2013 | 13:21

    него шта си ????

  • marko

    31. maj 2013 | 14:20

    Nikad od politicara covek.Menjaju politiku u zavisnosti od licnog interesa.Ipak je Tadic jos gori od njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA