Stranke u kampanji potrošile 35 miliona evra!

- Najviše je potrošio DS, oko 10 miliona, dok je SNS izdvojio šest miliona - navodi se u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije

  • 2

Stranke su u poslednjoj izbornoj kampanji potrošile ukupno 35 miliona evra, a najviše DS - oko 10 miliona, pokazao je izveštaj Agencije za borbu protiv korpucije, dok je na drugom mestu SNS, koja je potrošila oko šest miliona.

 

Član Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je 80 odsto od 35 miliona evra potrošilo šest najvećih koalicija: DS, SNS, SPS, URS, LDP i DS.

 

Koalicija oko SPS-a potrošila je u izbornoj kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore oko 335 miliona dinara, koalicija oko URS-a 541 milion dinara, koalicija oko LDP-a 296,3 miliona i DSS oko 139 miliona dinara.

 

Izveštaj je pokazao da su najviše novca u kampanji u srazmeri sa osvojenim glasovima potrošili URS i LDP.

 

Stojiljković je na skupu u Palati Srbija naveo da je DS dobijala neuobičajeno lake garancije koje bi svako poželeo, jer je na dve blanko menice ta stranka od Razvojne banke Vojvodine dobila više od tri miliona evra kredita.

 

URS je od Komercijalne banke dobio kredit po tri puta nižoj kamatnoj stopi od ostalih stranaka koje su se zaduživale u istoj banci, a da istovremeno predstavnici stranaka sede u Upravnom i Nadzornom odboru Komercijalne banke u kojoj je veliki državni udeo, rekao je Stojiljković.

 

On je naveo da za to nema sankcija nego da važi pravilo "brukati i rugati se", a da bi u sledećem zakonu o finanasiranju stranaka trebalo standardizovati uslove kreditiranja stranka.

 

 

Stojiljković je juče rekao Tanjugu da su stranke iz različitih izvora, pre svega iz javnih izvora i kredita, dobile oko 31 milion evra, a potrošile oko 33 miliona evra. On je ukazao i da postoji razlika od oko 400 miliona dinara da su stranke više potrošile nego što su prihodovale.

 

To će, kako je istakao, tražiti analizu i kreditnih garancija po kojima su politički subjekti dobili kredite, kao i neisplaćenih troškova u zakonskom roku dok traje izborna kampanja i dok se ne proglase oficijalni rezultati, jer ako se isplaćuju sa računa koji treba da se ugase, onda je to prekršaj, a ako se prebace na račun za redovne stranačke aktivnosti, onda je to nenamensko trošenje.

 

Agencija je, prema njegovim rečima, analizirala šest velikih političkih grupacija koje su ubedljivo najviše trošile i koje su iz javnih izvora dobile više od 800.000 evra. "Ubedljivo najviše je trošila Demokratska stranka, a njoj je blizu Srpska napredna stranka", naveo je Stojiljković.

 

Ukazujući da su ostale stranke - Liberalno-demokratska partija, Ujedinjeni regioni Srbije, koalicija oko Socijalističke partije Srbije,... na nivou od dva-tri miliona evra, on je istakao da tek onda, po količini utrošenih sredstva, dolaze ostale stranke. "Interesantno je da su po broju dobijenih glasova najviše potrošili URS i LDP", rekao je Stojiljković.

 

Prema njegovim rečima, najveća sredstva, više od 60 odsto, čine javni izvori, sredstva, zatim slede krediti, a na trećem mestu slede prilozi fizičkih i pravnih lica koji čine 15 odsto ukupnih prihoda. Stojiljković je naveo da je tokom monitoringa primećeno da se stranke, pogotovo manje i to na lokalnom nivou, dosta bahato odnose prema obavezi da podnesu izveštaj.

 

- Pomalo je šokantno da je od oko 1.700 izveštaja, Agencija dobila dve trećine, odnosno da nešto manje od 600 izveštaja to telo uopšte nije dobilo, što je osnov za već pokrenute prekršajne prijave - rekao je Stojiljković.

 

Prema njegovim rečima, primećeno je i da stranke nisu spremne da do kraja prijave sve troškove medijske kampanje, kao i sve javne događaje. Primećeno je da je jedan broj pravnih i fizičkih lica davao priloge koji su na nivou njihovih prihoda, ako ne i veći, pa čak i da jedan broj socijalnih slučajeva po oficijalnim prihodima daje priloge strankama.

 

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    31. maj 2013 | 14:00

    Sram vas bilo...igrate se novcem naroda...

  • Desko

    31. maj 2013 | 15:51

    Nisu to vase pare zato se razbace ,dajte iz vaših plata i onako radite za vas ništa dobro za narod ne činite !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA