ADER: Izvinjenje za zločine nad nevinim Srbima (FOTO)

- Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju - poručio je predsednik Mađarske poslanicima Skupštine Srbije

  • 3

Predsednik Mađarske Janoš Ader izjavio je da Mađarska osuđuje sve one Mađare koji su u Drugom svetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio je oproštaj za te zločine.

 

- Ja kao predsednik Mađarske molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba - izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

 

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, dodao je Ader.

 

 

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati poverenje između Srbije i Mađarske.

 

- Ne želimo da našoj deci u nasledstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju - poručio je Ader.

 

NIKOLIĆ I ADER ODALI POŠTU MAĐARSKIM ŽRTVAMA

 

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su danas u Čurugu vence na Spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu.

 

Poštu srpskim žrtvama, stradalim januara 1942. godine, odali su u muzeju "Topalov Magacin", gde je tada u okviru Racije ubijeno na stotine ljudi, a mađarskim žrtvama stradalim u odmazdi 1944. i 1945. godine polaganjem venaca na Spomenik mađarskim žrtvama.

 

Predsednici Nikolić i Ader složili su se juče da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj, uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. jun 2013 | 11:27

    Za svaku pohvalu! Madjari, svaka cast! ......

  • sudija

    26. jun 2013 | 13:43

    Doslo je zaista vreme prastanju zbog buducnosti. Svaka pohvala za obostrani cin.

  • Jasamjasam

    26. jun 2013 | 16:41

    A sta je sa onim madjarima sto uvek nadju problem pare da uzmu kad ides kroz madjarsku? Moze li njima bar malo stap ili mokar peskir? Madjaricama smo davno oprostili ne brinite, ali ipak svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA