PRIBIĆEVIĆ: Nemačka će biti blagonaklona posle izbora

- Ne očekujem da će Nemačka praviti toliko problema kao sada. Ona može ponovo napraviti problem, ali ne očekujem da će praviti pitanje iz prostog razloga što će izbori u Nemačkoj proći - rekao bivši ambasador Srbije u ovoj zemlji Ognjen Pribićević

  • 4

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević očekuje da će posle septembarskih izbora odnos Berlina prema Beogradu biti blagonakloniji i da, ukoliko proces primene briselskog sporazuma bude tekao, neće biti nikakvih prepreka da u januaru i formalno počnu pristupni pregovori sa EU.

- Ne očekujem da će Nemačka praviti toliko problema kao sada. Ona može ponovo napraviti problem ili nas zaustaviti u bilo kom trenutku, ali ne očekujem da će praviti pitanje iz prostog razloga što će izbori u Nemačkoj proći. Kampanja će u Nemačkoj trajati šest meseci, ali kada ona prođe i kada bude formirana nova vlada, treba očekivati da Nemačka neće toliko insistirati na ovom pitanju - rekao je Pribićević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, realne su procene da bi pregovori mogli da traju do 2020. godine, ali ne usuđuje se da prognozira kada ćemo ući u EU, jer u slučaju Srbije politika će biti opredeljujuća kada je reč o trajanju pregovora.

- Politika često zna da proces oduži, kao u slučaju Turske, a može da ga skrati, kao u slučaju Rumunije i Bugarske, iako je naš zapadni sused u mnogim stvarima bliži EU nego ove države - rekao je Pribićević.

Ključno je, međutim, kako je naglasio, da je u formalnom smislu izbegnuto još jedno odlučivanje EU pre januara i provera da li je Srbija zadovoljila uslove za dobijanje datuma početka pregovora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђокица

    29. jun 2013 | 19:15

    Боже ме сачувај оваквих (бивших) амбасадора Србије! Да ли он штити наше или интересе Немачке? И оних који им дају простора за причу!

  • стрептомицин

    29. jun 2013 | 16:26

    И ти се "амбасадор" да изјављујеш овакве небулозе? Познато нам је да су Немци од вајкада "благонаклони" према нама.

  • LastHope

    29. jun 2013 | 23:33

    Glupostima nikad kraja-pa Nemci ''drze kasu'' i nisu raspolozeni da tek tako trose novac na jos jedna gladna usta ako nemaju interesa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA