TADIĆ: Srbija nije dobila datum, odluka Saveta je značajna za zemlju

- Javnosti se potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno - tvrdi bivši predsednik Srbije

  • 13

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je odluka Evropskog saveta veoma značajna za Srbiju i njene građane, ali da Srbija "nažalost nije dobila datum za početak pregovora".

- U trenutku kada Vlada Srbije medijski slavi dobijanje nepostojećeg datuma, smatram da imam i obavezu i odgovornost da iznesem ne samo svoj stav o tome u kakvoj se poziciji nalazi Srbija, kao i očigledne činjenice o jučerašnjoj odluci Saveta Evropske unije, već i da objasnim premijeru Dačiću zbog čega ovu odluku ne bih slavio mesec dana - naveo je u saopštenju počasni predsednik DS.

Tadić ističe da bi Vlada "morala da ućini ogroman napor da se u budućim zaključcima Saveta EU ne nađu izuzetno teški uslovi nemačkog Bundestaga".

Iako je odluka Saveta EU veoma začajna i ojačava evropsku perspektivu zemlje, Tadić kaže da "Srbija, nažalost juče nije dobila datum za početak pregovora".

- Javnosti se, takođe, potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno - piše u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

Tadić ističe da će dobijanje datuma "svakako proslaviti", ali tek onda kada on stvarno bude određen:

- Ne bi ga trebalo slaviti mesec dana, kao što kaže Dačić, već bi trebalo odmah prionuti na rad kao što je, da podsetim i učinjeno nakon dobijanja statusa kandidata kada su odmah formirani timovi za pregovore sa EU.

Biši predsednik kaže da je Srbija dobila status kandidata kao rezultat ispunjenih uslova, ali ni tokom ispunjavanja tih uslova, navodeći da se "Srbija nije odrekla legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji".

- S obzirom na to da smo uspeli da ispunimo uslove i dobijemo status kandidata ne ugrožavajući nacionalne interese kojima smo se uvek vodili, imali smo razloga za slavlje - smatra on.

Tadić kaže da ovo nije trenutak za slavlje, navodeći da "nažalost, Srbija nije dobila datum za početak pregovora i nažalost, uslediće još jedna provera implementacije postignutih sporazuma o Kosovu u decembru ove godine, kao što je jasno rekla nemačka kancelarka Angela Merkel nakon jučerašnje odluke".

Zbog toga je, navodi on, izuzetno značajno da vlada Srbije s punom ozbiljnošću prione na posao, "kako bismo konačno započeli pregovore o budućem članstvu u EU i učinili proces evrointegracija nepovratnim i uspešnim".

- Dakle, nažalost, još nije vreme za slavlje i moglo bi biti pogubno za evropsku budućnost Srbije da se vraća u vreme slavljenja zabluda o pobedama koje su u prošlosti kreirali i ljudi koji su danas na vlasti. Mnogo je korisnije da Vlada prione na posao da bi u decembru zaista dobili datum za početak pregovora - zaključuje Tadić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nasud07

    29. jun 2013 | 20:54

    Ti si svvoje vreme imao.

  • Dugi

    29. jun 2013 | 22:54

    Upavu si Tadicu! U decembru ce Angela Merkel da kaze Dacicu i Vucicu: PRIZNAJ TE KOSOVO I DOBIJATE DATUM U JANUVARU!!!

  • Djeneral

    29. jun 2013 | 22:32

    Koje si ti tek gluposti sve slavio, i to sa trubačima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA