VAN ROMPEJ: Puna podrška Srbiji na putu ka EU!

- Mi ćemo zajedno stvoriti istoriju - rekao je predsednik Evropskog saveta nakon sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem

  • 2

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej poručio danas da Srbija ima punu podršku Saveta na putu ka članstvu u EU, a da će ritam napretka zavisiti od posvećenosti i napora u primeni Briselskog sporazuma i sprovođenju reformi.

- Istoriju stvaraju ljudi i mi ćemo zajedno stvoriti istoriju - rekao je Rompej na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Čestitajući Vladi i građanima Srbije na istorijskom koraku na putu ka članstvu u EU, Rompej je ocenio da je taj trenutak ishod hrabrih i dalekovidih odluka lidera u Beogradu i Prištini.

- Sporazum Beograda i Prištine postignut u aprilu utro je put konačnom pomirenju među zajednicama.... i stavio tačku na period sukoba u regionu - rekao je visoki evropski zvaničnik.

EU će, prema njegovim rečima, nastaviti da i politički i finansijski pomaže Srbiji u predstojećem periodu.

Kako je rekao Rompej, sledeći korak pristupnog procesa biće međuvladina konferencija koja će biti održana najkasnije u januaru.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da otvaranje pregovora označava preokret društva.

- Ovo je istorijski dan koji označava preokret društva, modernizaciju, osposobljavanje. To je nova oznaka za kvalitet - rekao je Dačić.

Prema rečima premijera, izuzetno je važno da pregovori otpočnu odmah kako tehnički tako i politički, na centralnom nivou ili na nivou 35 timova.

- Naša ambicija je da to uradimo brzo, efikasno i kvalitetno i da Srbija ne bude nagrađena članstvom u EU već da članstvo dobije jer je to zaslužila zbog unutrašnjih reformi - istakao je Dačić.

On je kao izuzetno važno i značajno naveo to što ga je lično Van Rompej pozvao kada je održana sednica Evropskog saveta kako bi ga upoznao sa predlogom zaključka.

Taj zaključak, dodao je Dačić, bio je poboljšan u korist Srbije time što se ne pominje decembar i nova konferencija Saveta što znači da može i ranije da se otvori evropski okvir.

Dačić je još jednom podvukao da je otvaranje pregovora istorijski dan jer su pregovori otvoreni bez dodatnih uslova i novih provera na još jednoj međuvladinoj konferenciji.

Premijer se zahvalio i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i državama članicama EU za to što je odlukom potvrđena politika vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića koja je, kako je ukazao, doprinela ugledu zemlje miru i stabilnosti čitavog regiona.

- Poseta Van Rompeja za nas je velika podrška i ohrabrenje - zaključio je Dačić.

Zanimljivo je pomenuti da je predsednik Evropskog saveta tokom sastanka sa premijerom Srbije tvitovao o Hrvatskoj, odnosno pozdravio ulazak ove zemlje u EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanin

    1. jul 2013 | 13:28

    Ta vasa istorija, daj Boze da traje do 2020!

  • Lea

    1. jul 2013 | 15:12

    Nesto mi nije dobro od ovolike podrske ostalim balkanskim narodima.Sta se iza brda valja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA