NEMAČKA ISTORIČARKA: Da li je Jugoslavija trebalo da se raspadne?

- Jugoslavija je danas uglavnom poligon za lansiranje političkih intriga, opasnih pojednostavljivanja te pogon za slabo ili nikako prikriven govor mržnje - smatra Žan Mari Kalik

  • 9

Stotinu hiljada mrtvih samo u BiH, četiri miliona raseljenih i ko zna koliko ratnih invalida i ratna šteta koja se meri milijardama dolara, sve to ulazi u završni račun stvaranja sedam novih nacionalnih država na području SFRJ, piše Magazin "Jutarnjeg lista", predstavljajući knjigu nemačke istoričarke Žan Mari Kalik.

Uprkos svemu tome sto se dogodilo, srpsko, makedonsko, albansko i bošnjačko nacionalno pitanje i dalje nije rešeno, a teško je proceniti hoće li nacionalno pretežno homogene zajednice, ovakve kakve jesu, dugoročno doneti mir i stabilnost ili, ipak, u sebi nose klice za nove nemire.

- Jugoslavija je danas uglavnom poligon za lansiranje političkih intriga, opasnih pojednostavljivanja te pogon za slabo ili nikako prikriven govor mržnje. Tim su važnije knjige koje, kad je reč o toj temi, ne beži od zaključka, kao što je to ''Istorija Jugoslavije u 20. Veku'' - piše Magazin povodom knjige koja je, kako navodi, upravo objavljena u Beogradu.

Autorka, kako navodi list, ne vidi neki posebni razlog za optimizam: regija, kako se danas politički korektno naziva prostor Jugoslavije, etnički je podeljena i ekonomski zaostala.

Mnogi se danas pitaju da li je Jugoslavija uopšte trebalo da se raspadne i jesu li postojala neka rešenja kojima bi se izbegle strahote rata i svi novonastali problemi. Poslednja rečenica u pomenutoj knjizi dovoljno govori sama za sebe:

- Ništa nije bilo nepovratno, ništa neizbežno.

Jednom davno, u drugoj polovini 19. veka, Jugoslavija je bila utopijska ideja i prosvetiteljski ideal, borbeni simbol svega naprednog, racionalnog, humanističkog i naučnog u borbi protiv bede i zaostalosti, navodi autorka.

Ipak, da ne bi bilo zabune, osnivanje Jugoslavije, kako tvrdi Žan Mari Kalik, nije bilo prisilno ni nužno.

- Jugoslavija je za mnoge postala šifra za bolji život u dostojanstvu, miru, slobodi i blagostanju. Nova država počela je s ogromnim, euforističkim nadama u budućnost - kaže ona.

Ipak, izgleda da je jugoslovensko ujedinjenje 1918. godine došlo zapravo prekasno. Srbi, Hrvati i Slovenci već su bili formirane nacije, a od samog početka nije postajao jasan dogovor šta bi to trebalo ujediniti novu jugoslavensku naciju - zajednički jezik i kultura, kao u Nemačkoj i Italiji, ili državna tradicija, kao u Francuskoj.

I u tom je smislu Jugoslavija je, možda, propala pre nego što je uopšte bila osnovana.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    10. avgust 2013 | 22:27

    Kamo lepo srece da nikad nije postojala...

  • Blagoje

    10. avgust 2013 | 22:13

    Pazi,gospodja nam otkrila Ameriku koju mi već otkrili pre 20 godina!

  • dragan

    11. avgust 2013 | 00:22

    Eeee, baš tako. Bolje da je nikad nije bilo?! Moja Srbija je daleko od idealnog podneblja za život! Ali moga sina, mogu povrediti ili naneti mu neko zlo zbog : Garderobe ili nekog dr. kriminala?! Ili zbog mladosti?!" Ali nikad zbog toga što je Srbin"! Kakva je takva je, dobra je!!! Mi rezervnu otadžbinu nemamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA