KO JE TANJA MIŠČEVIĆ: Doktorka EU integracija, Dačićeva koleginica sa FPN-a

Novi pregovarač Srbije sa Evropskom unijom doktorirala je na beogradskom Fakultetu političkih nauka, na kojem je tokom osnovnih studija bila Dačićeva "generacija"

  • 2

Novi pregovarač Srbije sa Evropskom unijom dr Tanja Miščević profesor je na beogradskom Fakultetu političkih nauka, nekadašnja predsednica Kancelarije za pridruživanje EU, ali i koleginica sa studija premijera Ivice Dačića.

Dr Miščević rođena je 6. avgusta 1966. godine u Zemunu.

Godine 1989. diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Zanimljiva slučajnost je da su u ovoj "zlatnoj generaciji" osim Miščevićeve bili i visoka funkcionera Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović, ali i premijer Srbije Ivica Dačić.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog pokteta u Srbiji, Miščevićeva je zvanje magistra stekla na FPN-u 1997. godine, odbranivši magistarsku tezu "Pridruženo članstvo Evropske unije". Doktorat političkih nauka stekla je 2002. godine na istom fakultetu, odbranom teze "Uloga odluka međunarodnih organizacija u savremenom razvoju međunarodnog prava".

Kao asistent Miščevićeva je na FPN-u počela da radi 1995. godine, a u zvanje docenta na predmetu Međunarodne organizacije izabrana je 2003. godine. Na poslediplomskim Evropskim studijama FPN vodi predmet Politika pridruživanja EU i predaje Istoriju procesa evropskih integracija u okviru predmeta politička istorija Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Predavala je kao gostujući profesor na Univerzitetu u Bonu, Centru za evropske integracije, Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Republike Hrvatske, Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Voditelj je modula Međunarodne organizacije na Diplomatskoj akademiji MSP SCG.

Od 2001. godine rukovodi Odeljenjem za evropske studije G17 Instituta u Beogradu. Pokrenula je i organizovala prve programe obuke zaposlenih u javnoj upravi o osnovama funkcionisanja Evropske unije.

U periodu od 2003. do 2004. bila je Koordinator obuke administracije SCG po pitanjima EU. Ovaj sveobuhvatni program obuke, finansiran iz programa KARDS, jedinstven za region Zapadnog Balkana, organizovala je Kancelarija SCG za pridruživanje EU u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pridruživanje EU i Ministarstvom za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije

Vlade Crne Gore.

Od maja 2005. je bila na čelu Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji. Na sopstveni zahtev te dužnosti je razrešena 30. oktobra 2008, a potom je bila urednik Službenog glasnika Republike Srbije.

Vlada Srbije postavila je 26. novembra 2010. Tanju Miščević za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Prethodno je od aprila 2008. do novembra 2009. bila članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Dobitnica je nagrade Doprinos godine Evropi 2006.

Nije član nijedne stranke.

Govori engleski i ruski jezik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA