Jugović: Logično je da SPO podrži Vučića!

- Pre svega jer postoji sudska presuda, on je optužen za najteža krivična dela - zločin na Ibarskoj magistrali, atentat u Budvi, ubistvo Ivana Stambolića - rekao je potpredsednik SPO-a

  • 6
Aleksandar Jugović Foto: Vladimir Lukić

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović ocenio je danas da bi eventualno pomilovanje bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića predstavljalo "ponovno ubijanje" onih koji su stradali u zločinima za koje je osuđen i vraćanje u devedesete godine.

On je, gostujući na RTS-u, podsetio da su se i vlada i ministar pravde Nikola Selaković negativno izjasnili o pomilovanju Markovića, i dodao da misli da "niko u ovoj državi ne bi smeo da to uradi, iz mnogo razloga".

- Pre svega jer postoji sudska presuda, on je optužen za najteža krivična dela - zločin na Ibarskoj magistrali, atentat u Budvi, ubistvo Ivana Stambolića - rekao je Jugović, i ocenio da bi "akt pomilovanja značio ponovno ubijanje tih ljudi i vraćanje u devedesete godine".

Jugović je, takođe, istakao da ne treba nagađati o tome šta piše u 15 dosijea koje je pominjala njegova supruga, već ih treba otvoriti.

- SPO se za to zalaže već deceniju, i u dva navrata smo pokušali da u skupštinsku proceduru uvrstimo Zakon o otvaranju dosijea, ali su to koalicioni partneri svaki put odbijali, čak je bilo i političke odmazde - rekao je Jugović.

- U prošlom mandatu smo sa DS-om razgovarali na tu temu, međutim, dobili smo negativan stav. Traženo je od nas da lica u dosijeima budu depersonalizovana, da se crnim flomasterom prekriže imena onih koji su činili zločine - izjavio je Jugović.

On je dodao da u zemljama istočnog bloka postoje dobra zakonska rešenja na koja bismo mogli da se ugledamo i naveo primer dosijea istočnonemačke tajne sluzbe Štazi.

Povodom odluke SPO-a da na sledeće izbore ide u koaliciji sa SNS-om, Jugović je rekao da je stranka podržala rekonstruisanu vladu, da se već godinama zalaže za promenu kosovske politike, detajkunizaciju Srbije, borbu protiv korupcije i kriminala, pa je "zbog sličnosti programa logično da podrži Aleksandra Vučića".

- Imamo zamerke na rad svih vlasti od 1990-ih - rekao je on i dodao da je jedan od razloga što su podržali SNS "sama primena Briselskog sporazuma, koja je bila nemoguća u vreme prethodnih vlasti".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vavilonac

    21. novembar 2013 | 11:20

    Ha,ha,ha,nasta spade onakva stranka.

  • YoYo

    21. novembar 2013 | 11:18

    Jeste, logično je. Ako želiš vlast po svaku cenu.

  • djura

    21. novembar 2013 | 11:25

    Logicno,ko imalo razume politiku i njenu dubinu.Ako gleda neko povrsinsko onda isto ga razumem,znaci zadovoljan je postojecim stanjem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA