OSMOGODIŠNJI POMEN: Da li je Milošević živ, preminuo ili je ubijen? (VIDEO)

Milutin Mrkonjić ispred SPS-a i Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista obišli su grob nekadašnjeg doživotnog lidera SPS-a u Požarevcu na njegovu osmu godišnjicu smrti istakavši da "nije zaboravljen"

  • 41

Pre 8. godina u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala preminuo je bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević. Prema zvaničnoj verziji haškog suda lider SPS-a umro je od infarkta, njegovi saradnici tvrde da je ubijen, a ovih dana iz BiH stižu tvrdnje da je on još uvek živ i da se nalazi negde u Rusiji!

Ispred porodične kuće porodice Milošević u Požarevcu, gde je nekadašnji predsednik Srbije sahranjen, brojni građani i danas na osmu godišnjicu njegove smrtni došli su da mu odaju počast. Počast su odali i predstavnici udruženja "Sloboda".

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić danas je, povodom osme godine od smrti Slobodana Miloševića, položio cveće na njegov grob u Požarevcu.

Posle odavanja počasti nekadašnjem predsedniku Srbije i SPS, Mrkonjić je rekao novinarima da od sadašnjeg državnog vrha očekuje da omogući da se Miloševićeva porodica vrati u zemlju.

Mrkonjić je naveo i da bi država za sve ono što je Milošević uradio trebala da mu se oduži "da li kroz ulicu (koja bi nosila njegovo ime) ili na neki drugi način".

Upitan zašto lider socijalista Ivica Dačić nije danas u Požarevcu Mrkonjić je odgovorio da je Dačić danas na zadacima i da je SPS kompletan i jedinstven.

On je istakavši da se danas navršava osam godina "od dana kada je Milošević ubijen u Hagu" naglasio da vreme svaki dan potvrđuje ono što je Milošević govorio.

Mrkonjić je istakao da nema Dejtonskog sporazuma koji definiše temelje Republike Srpske ni rezolucije UN 1244 vezane za Kosovo da ne zna šta bi bilo sa našim narodom i preko Drine i u Srbiji. Prema njegovim rečima Milošević je predvideo sve ono što se dešavalo u državi do 2008. godine - divlje privatizacije, rasparčavanje države...

Mrkonjić je naglasio da zbog toga misli i da Miloševićeva uloga i dalje ostaje aktuena i da će istorija pokazati da je on bio posledenji državnik takvog kalibra sa ovih prostora.

Prema njegovim rečima i danas u više od 70 odsto raznih komentara o Miloševiću kao državniku se govori pozitivno i "mi ćemo tek shvatiti njegov značaj".

Upitan da li je u kontaktu sa Miloševićevom porodicoim Mrkonjić je odgovorio potvrdno dodavši da nije bitno gde se nalazi Marko Milošević.

Milošević je rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine. Maja 1989. izabran je za predsednika Predsedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990, izabran je za predsednika Srbije.

Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su se nalazila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske tokom mirovnih pregovora u Dejtonu (SAD), novembra 1995. godine.

Period vladavine Slobodana Miloševića okončan je oktobra 2000. pobedom kandidata Demokatske opozicije Srbije na izborima za predsednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije (odnosno SRJ), optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 01. aprila 2001, a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine, na Vidovdan.

Milošević je u više navrata tvrdio da je neko u Hagu preduzimao “aktivne i smišljene korake” da uništi njegovo zdravlje i da su, s ciljem da se to prikrije, sudije tog suda odbile da mu dozvole da ode na lečenje na kardiovaskularnu kliniku u Moskvi.

Tadašnji glavni tužilac Tribunala Džefri Najs je tokom suđenja u više navrata tvrdio da Milošević manipuliše svojim zdravljem odbijanjem da sledi propisani lekarski režim.

Miloševićevi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana je njegovo telo izloženo u holu zgrade Muzeja “25. maj” u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, 18. marta 2006, uz zvuke Posmrtnog marša i ruske narodne pesme.

Uzrok Miloševićeve smrti bio je infarkt, utvrđen je dan kasnije, posle izvršene obdukcije u kojoj su pored holandskih lekara učestvovali i ruski i patolozi sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda.

Međutim ovih dana iz BiH stižu reči sumnje da je Milošević uopšte mrtav, već je on kako tvrdi predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" još uvek ži i nalazi se u Rusiji.

- Mi se moramo boriti da se takav zločin koji je počinio Milošević ne desi više nikome. Kada je u pitanju taj krvnik, ideolog, arhitekta krvavog rata, mi iz Udruženja tvrdimo da nije umro, da je negde u Rusiji, da je živ. Ovako gledajući, ispada da se zločin nagrađuje. Kada je u pitanju Milošević, puna je Srbija Miloševića. On je nama sudio sa svojim koljačima, dželatima u istome danu i nama i našim porodicama – govori Mehmedović.

Svoje sumnje u ovu, reklo bi se suludu "teoriju zavere" ona podupire izjavom bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte kada je rekla da "te noći nije bilo redovne kontrole svakih pola sata".

- Zanimljivo je i da niko nikada nije tražio eshumaciju kojom bi se sve te teorije srušile ili potvrdile - kaže ona.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je, povodom godišnjice smrti Slobodana Miloševića, da su i danas prisutni problemi koji su postojali u vreme Miloševića.

- Da li je u nečemu grešio? Verovatno je bilo grešaka. Ali pitanje je kako bi se svaka vlast ponašala u jednom tako teškom periodu – kazao je Dačić.

On je rekao da SPS čuva uspomenu na Miloševića i da svake godine obeležava dan njegove smrti.

Milorad Vučelić, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i, kako kaže, njegov večni prijatelj iako se sa njim dva puta razilazio, kaže za Telegraf da će vreme pokazati ko je zaista on bio.

- Vreme će pokazati da je Sloba bio heroj. Sada trenutno ne vlada klima koja odgovara da istina o njemu izađe i ugleda svetlost dana, ali sam ubeđen da će doći u Srbiji dan kada će se o njemu javno reći istina – rekao je on.

On dodaje da se sa Slobodanom Miloševićem dva puta razilazio i da su imali sukobe, ali sada, nakon toliko godina od njegove smrti, shvata da je lider SPS-a bio u pravu.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin danas je u Požarevcu na grob Slobodana Miloševića položio venac i odao poštu nekadašnjem predsedniku Srbije.

On je rekao da je “Milošević vodio Srbiju u teškim vremenima – u vremenu kada je njen opstanak doveden u pitanje”.

-Milošević je umeo da pogreši u izboru svojih prijatelja i nisu svi njegovi prijatelji bili njegovi prijatelji ni prijatelji Srbije, ali zato su ga neprijatelji nepogrešivo birali – kazao je on.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.D.

    11. mart 2014 | 14:58

    E,vala skurcise se vise ove majke Srebrenice! A sta je sa majkama Bratunca i okoline? Sta je sa proteranim i pobijenim Srbima za vreme Oluje?Sta je sa Srpskim majkama ciju decu pobise na Kosovu? Dosta vise Majki Srebrenice koje vozaju dzipove i zaradjuju na secanju na mrtve! BASTA!!! I da se razumemo-jeb'o vas Milosevic! Covek se vec raspao a mi jos kukamo!!!

  • sanjica petrovic

    11. mart 2014 | 14:47

    Ubili ga NATO zlikovci.Mozete da lupate hiljadu minusa on je bio i ostace pravi SRBIN za razliku od onih koji su podrzavali bombardovanje.Ima nas dosta koji ce te postovati i nikad zaboraviti.

  • 1111

    11. mart 2014 | 14:39

    Kada se setim bombardovanja i inflacija, zapitam se kako neko moze da podrzava ovog komunistu? Srbija je tada bila u najvecim govnima, a smatraju ga herojem. Zatupljen narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA