VUNDERKIND IZ BOSNE: Napravio aplikaciju koja je ODUŠEVILA i Marka Zakerberga (FOTO) (VIDEO)

Haris Aščalić (20) iz BiH napravio je softver pod nazivom Cadence. Reč je o veštačkoj inteligenciji koja će biti pravi rival Siri, Cortani i sličnim aplikacijama, a mladi Haris je ekskluzivno za Telegraf otkrio više o svom velikom projektu koji je zainteresovao i Zakerberga lično

  • 2

Siri, Cortana i Google Now su virtuelni pomoćnici bazirani na veštačkoj inteligenciji koji se nalaze u našim pametnim telefonima, ali da li ste čuli za Cadence? Cadence je veštačka inteligencija koju je sam razvio 20-godišnji Haris Aščalić iz Bosne i Hercegovine.

 

Mark Zakerberg pravi BATLERA sa veštačkom inteligencijom!

 

Haris je završio Gimnaziju u Visokom, nakon čega je počeo da sam stvara Cadence. Koliko je dobar u tome što radi, pokazuje i činjenica da se i Mark Zakerberg, osnivač Facebooka, lično zainteresovao za njegov rad.

 

Telegraf je uspeo da dođe u kontakt sa mladim Harisom kako bi nam lično on otkrio više o svom radu, kao i kakvi su mu planovi za budućnost.

Kako si došao na ideju da počneš sa razvijanjem softvera za veštačku inteligenciju?

 

Još pre skoro dve godine sam gledao film "Her" gde usamljeni pisac razgovara sa svojim operativnim sistemom. U tom trenutku sam se zapitao zašto i ja ne bih programirao vlastitu asistentkinju koja će obavljati moje zadatke brže i lakše na računaru.

 

Dodatnu inspiraciju mi je pružio i film "Transcendence".

 

Foto: Haris Aščalić

Foto: Haris Aščalić

Koliko vremena ti je trebalo da stvoriš Cadence?

 

Radim već godinu na ovom projektu i mislim da uvek ima posla, jer je Cadence svetski projekat koji može da radi čuda za računarom. Sve ono što mi radimo mišem i tastaturom, to Cadence može da uradi pomoću glasa.

Zbog čega si svoju veštačku inteligenciju nazvao Cadence, šta to znači?

 

U početku je to bio muški glas - muški asistent, pa sam se na kraju ipak odlučio da to bude žensko jer zvuči nežnije i lepše.  Reč Cadence znači "ritam" bukvalno, ali u ovom smislu ritam glasova, frekvencija zvuka...

 

Printskrin: Haris Aščalić

Printskrin: Haris Aščalić

Šta Cadence sve može da uradi?

 

Cadence sada može da razgovara sa korisnikom o svakodnevnim pitanjima kao što su: kako si, koliko je sati, koje su aktuelne vesti i slično, ali ona isto tako može da uradi i složenije radnje poput puštanja muzike i filmova, slanje e-mailova, SMS poruka...

Da li je ona bolja od Siri, Cortane i Google Now?

 

Svaka asistentkinja ima svoje mane i vrline. Cortana ne može da razgovara sa korisnikom, nego mu samo odgovara na pitanja i tako se ponaša kao "robot", dok to Cadence može. Vi kada Cortanu pitate "kako si", ona će odgovoriti ali neće pitati vas. Cadence teži ka tome da bude naš najbolji virtuelni prijatelj koji nas razume.

 

Da li će Cadence moći da se preuzme kao aplikacija za pametne telefone?

 

Trenutno nije dostupna za preuzimanje jer je beta verzija. Osim za desktop Windows OS, ubrzo će biti i na Windows Store-u, za tablete i Microsoft Lumia uređaje. Sve to planiram da završim ove godine, kako bi korisnici po prvi put mogli da testiraju Cadence.

O svom projektu si pisao i osnivaču Facebooka, Marku Zakerbergu. Šta si mu napisao i šta ti je on odgovorio?

 

Zapravo, kontaktirao sam više IT firmi u svetu u vezi svog projekta. Jednu od poruka o svom projektu poslao sam i Marku, a pitao sam ga kako mu se sviđa i slično. Nakon šest sati dobio sam odgovor putem e-mail-a, a ne preko Facebooka. U mejlu je pisalo da je primio moju poruku i da će je poslati ekipi stručnjaka na "pregled". Par dana kasnije dobio sam još jednu poruku sa istog mejla, a u njemu je pisalo da i dalje rade na analiziranju mog projekta.

 

Printskrin: Youtube/Haris Aščalić

Printskrin: Youtube/Haris Aščalić

Da li je teško naučiti programiranje?

 

Programiranje nije teško ako ste zainteresovani za to, ako to stvarno volite. Ono zahteva puno vremena i truda, ali kada naučite jedan programski jezik i ostale ćete lako.

Da li imaš neki savet za svoje vršnjake koji bi takođe da se bave programiranjem?

 

Savet za sve one koji žele da se bave programiranjem je da ne odustaju. Budite uporni, sigurno će se isplatiti. Uvek će biti stvari koje će vas sputavati u tome, ali važno je "plivati".

 

Printskrin: Haris Aščalić

Printskrin: Haris Aščalić

Da li bi otišao u inostranstvo ako bi ti se pružila prilika, ili bi ostao u BiH?

 

Što da ne, svi mi idemo tamo gde nam je lepše, gde možemo da finansiramo svoje projekte. Otišao bih zbog posla samo, jer u BiH ovakve stvari slabo ko razume i podržava.

Gde sebe vidiš za desetak godina?

 

Za desetak godina vidim sebe kao autora nekog popularnog softvera u saradnji sa najvećim IT divovima.

 

Pogledajte video o veštačkoj inteligenciji Cadence:

 

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(M. Djurdjev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ssadasd

    1. februar 2016 | 22:51

    Prebaci se na C++ ili Python. Ko jos koristi Visual Basic?

  • Rale

    20. januar 2016 | 01:38

    Zanimljivo. Jedva cekam da vestacka inteligencija zazivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA