PISMO NADALOVOG NAVIJAČA: Zašto mrzim Novaka, ali ga ipak poštujem?

"Novak Đoković ima milione, možda i milijarde navijača širom sveta; ali ja nisam jedan od njih," započinje svoje pismo momak koji se potpisuje kao "Navijač Nadala koji voli da gleda Federera kako igra"

  • 49
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Niko više ne može da ospori da je Novak Đoković zasluženo toliko ispred svih svojih konkurenata - koliko god da navijači Rodžera Federera i Rafaela Nadala na to ne gledaju blagonaklono.

Jedan od fanova španskog tenisera iz Indije tim povodom je napisao pismo, neposredno u finišu Australijan opena, gde je Srbin po šesti put podigao pehar.

Potpisao se kao "Navijač Nadala koji voli da gleda Federera kako igra", i objasnio zašto ne voli Đokovića, ali ga ipak poštuje.

Pismo ovog Indijca prenosimo u celosti, a vi na raspolaganju imate komentare da kažete svoje mišljenje da li je u pravu:

Novak Đoković ima milione, možda i milijarde navijača širom sveta; ali ja nisam jedan od njih. Veliki sam navijač Nadala još iz perioda pre nego što što je osvojio prvu od svojih devet titula na Rolan Garosu, lojalan su kao i ujak Toni, i sigurno postoje milioni kao ja koji ostaju uz svog favorita.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Rodžera Federera predstavljaju kao najvećeg igrača svih vremena, ali po mom mišljenju je ta debata po mnogo čemu sporna. Možemo da izaberemo najboljeg igrača jedne ere, jer imamo statistička poređenja, međusobne duele, uslove i okruženje igre, kao i sama evolucija igre. Porediti Roda Lejvera sa Fedeksom ili Borga sa Nadalom su znakovi ležerne intelektualne popustljivosti koja nikad nikoga neće zadovoljiti, makar ne fanatike za statistikom.

Godinama sam verovao da je Nadal najveći igrač njegove sopstvene ere, s obzirom kakve je rekorde i rezultate imao protiv svih svojih vršnjaka, sa izuzetkom Nikolaja Davidenka. Učinak i niz pobeda za istoriju i život je išao u dobrom pravcu. Onda su došle povrede, pa povratak kao iz bajke, pa onda opet povrede, ali ovog puta nije bilo kraja kao iz bajke - jer je počela era drugog čoveka.

Da budem skroz fer prema Federeru, on je čovek koji prevazilazi ere, a igrao je u njih nekoliko. Tako postavljeno, on je dominirao u dugom periodu pre 2008. godine. Probleme mu je onda pravio "kralj šljake", protiv kog i dalje ima najveći negativan rekord (11-23), pa tek onda provi "Džokera" (22-23).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

To nas dovodi do ključnog dela, Novaka Đokovića. Hajde da vidimo neke statističke parametre: jedini je gren slem šampion koji ima pozitivan skor i protiv Federera i protiv Nadala (23-22).

Vi sad možete da polemišete da su ovo jako tesni rezultati, ali tokom većeg dela Đokovićeve karijere, skor nije bio na njegovoj strani.

On je očigledno Supermen, koji nema kriptonit. Smatra se najboljim riternerom od Agasija, i najavio je svoje prisustvo u debati "najbolji teniser svih vremena."

Treba dodati i da je Novak osvojio više gemova (uključujući taj-brejkove) od Nadala (617-584) i Federera (665-660). Opet biste mogli da kažete da prednost nije velika, ali kada govorite o ovakvim legendama čak i najmanja razlika može da bude značajna, i da istovremeno precizira gubitnika u borbi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pravi test za svakog šampiona jesu gemovi u kojima se servira za osvajanje turnira i kako da ne pokleknete pred pritiskom. I tu je Đoković bolji od Nadala (14-10) i Federera (12-6) u međusobnim duelima.

Pričamo o glavnokomandujućem u ovoj eri u kojoj igraju najuspešniji i drugi najuspešniji gren slem šampioni. U ovoj eri je najuspšeniji osvajač Rolan Garosa, devetostruki Nadal, i najuspešniji šampion Vimbldona, sedmostruki Federer. Ovo nije obična era, već era galaktičkih šampiona.

I dok Federer pokušava da prilagodi svoju igru silama prirode a Nadal se bori sa posledicama povreda, Novak radi samo jednu stvar - igra svoju igru dok ostali pokušavaju da se "pregrupišu". Nema ko da ga zaustavi ka daljem osvajanju gren slem titula.

Foto: AP/Darko Vojinović Foto: AP/Darko Vojinović

On podigne nivo svoje igre svaku put kada protivnik pokaže otpor, a mentalno je jači od svih. Igrao je protiv Federera i potpuno neprijateljskom okruženju na US openu, gde su mu zviždali nakon skoro svakog poena, ali baš ništa ne može da slomi ovu silu koja ruši.

Jeziv deo priče? On ima 28 godina i unapređuje svoj stav, fizičku spremu i igru, i to sve raste eksponencijalno dok ostali oko njega polako ali sigurno blede. Koliko god da ga ne volim, ne mogu a da ga ne poštujem i da ne prepoznam njegovu besmrtnu veličinu i da ga gledam sa strahopoštovanjem dok neumorno ruši svoje protivnike, iz dana u dan.

U potpisu: Navijač Nadala koji voli da gleda Federera kako igra".

(B.M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Josko

    16. februar 2016 | 12:30

    Apsurda, nijedan jedini argument zasto ga ne voli i uvek samo predrasuda, verovatno zbog porekla i propagande zapadnih medija ali neka Novak ce kao i uvek imati strpljenja da saceka da prestanu da ga mrze, a da bi ga ti milioni zavoleli postoji preduslov, postuju ga.

  • Isko

    16. februar 2016 | 12:19

    Dobro prepoznato. Nole ume da negativnu energiju mase, pretvori u svoju snagu, pa ti zviždi što jače možeš. To, kako on odlučujuće poene odigra sa takvim autoritetom je zastrašujuće. Kada vidim one uplašene veličine sa druge strane mreže, bude mi ih nekad i žao. Ali kada se setim kako ga ponekad pljunu, kažem samo ih lomi i kidaj, da se nikada ne oporave od toga.

  • Apokalipsa

    16. februar 2016 | 12:29

    A mogao si skratiti,brate mili, Novak i kad gubi je pobjednik,jer za to trebas imati dusu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA