OVAJ GAS VAS UBIJA, A DA TO I NE ZNATE: Nema miris ni boju, izbija iz zemlje i izaziva RAK PLUĆA! Evo ko je najviše ugrožen!

- Radon nakon duge inhalacije može da dovede do oštećenja pluća, zbog čega je svrstan na drugo mesto uzročnika kancera pluća - kaže Maja Eremić Savković

  • 2

U Srbiji je, što do sada nikada nije rađeno, počelo merenje nivoa radona, koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila kao drugi po zastupljenosti uzročnika raka na plućima, a ovim gasom najviše su ugrožena domaćinstva i ljudi koji žive u prizemlju ili na prvom spratu zgrada jer on izbija iz zemlje!

Slađan Velinov, direktor Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije ističe da će se ovaj gas uklanjati iz boravišnih prostorija kako bi se očuvalo zdravlje građana.

- Srbija je do sada bila crna rupa, jer samo u njoj u odnosu na sve okolne zemlje nije vršeno merenje količine radona - kaže on za "Naše novine".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Merenje traje od tri do šest meseci, a onda će se uređaji dati stručnjacima na očitavanje, a ukoliko je zabeleženo prisustvo radona davaće se preporuke za njegovim uklanjanjem što se radi otvaranjem prozora, čestim provetravanjem, zatvaranjem rupa u stanu i sl - kaže on.

- Radon nakon duge inhalacije može da dovede do oštećenja pluća, zbog čega je svrstan na drugo mesto uzročnika kancera pluća - kaže Maja Eremić Savković pomoćnica direktora u Agenciji.

To je radioaktivni gas bez boje, mirisa i ukusa koji izbija iz zemlje i najveći uticaj ima u zatvorenim prostorijama.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislilac

    27. jun 2015 | 17:40

    Eto nama novog fonda u koji će se slivati novac i novih lešinara koji će crpeti ,potkradati taj isti novac a gulija će puniti fond.Eto novog pranja para,eto .......

  • RodoNljub

    25. jun 2015 | 11:33

    A zar nije najnormalnije provetravati prostorije nevezano za prisustvo Rodona ili cega vec?? Uostalom, dok ta merenja, koja mogu da potraju, ne budu obavljena, zar nije najjednostavnije provetravati sto cesce prostorije I kad za to nemamo neki poseban razlog ili sumnju ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA