ATINA U PLAMENU: Dok NEMCI GLASAJU o njenoj sudbini, veliki požari zahvatili Grčku! (FOTO) (VIDEO)

Čitava Atina je u dimu zbog snažnog vetra. Grčku su poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu. U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera

  • 1

Tri sela su evakuisana na grčkom poluostrvu Peloponezu, pošto ih je rano jutros zahvatio veliki šumski požar, nošen jakim vetrovima, javile su agencije, izveštavajući da je vatra izbila i u predgrađima glavnog grada Grčke, Atine, iznad koje se vije gust crni dim. Za sada nema izveštaja o žrtvama.

CIPRAS PRELOMIO: Grčka OSTAJE UZ SRBIJU - NEĆE priznati Kosovo!

TAS S izveštava, pozivajući se na grčku protivpožarnu službu, da je požar izbio na planini Imitos, desetak kilometara od centra Atine i da su kuće u opasnosti.

Požar je zahvatio jednu od padina i gore drveće i žbunje, a žitelji obližnjeg rejona se evakuišu.

Pozivajući se na očevice, ruska agencija navodi da se prostor zahvaćen plamenom širi, ka istorijskom manastiru Svetog Jovana, i ka atinskim četvrtima Iliupoliju i Karei.

Čitava Atina je u dimu zbog snažnog vetra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčku su poslednjih dana zahvatile velike vrućine i živa u termometru pokazuje između 35 i 38 stepeni Celzijusovih u hladu.

Snažan vetar širi plamen i u oblasti Lakonija na Peloponezu, gde su ka jednoj plaži upućeni čamci obalske straže kako bi spasili približno stotinu ljudi koji su se sakrili od plamena.

U toj oblasti vatrena linija se protegla na 15 kilometara i na njegovom gašenju angažovane su sve raspoložive snage sa Pelponeza.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Evakuisana su tri sela i dva dečja kampa.

- Vatra je prošla kroz dva sela, spaljujući kuće. To je pravi pakao, jer postoji na stotine džepova vatre - kazao je gradonačelnik grada Monemvasia Iraklis Trikilis za TV Skaj.

Šef civilne zaštite Tazos Mavropulos rekao je da su pojačanja iz celog područja pristigla na to područje.

- Mi smo evakuisali dva sela i letnji kamp - kazao je Mavropulos, dodajući da je operacija komplikovana zbog planinskog terena i olujnih vetrova.

U gašenju požara učestvuje više od 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, blizu 30 vojnika, četiri aviona i dva helikoptera, navodi AP. Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete usled požara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Jedan od sedam protivpožarnih aviona u Lakoniji morao je prinudno da se spusti, a dva pilota nisu povređena tom prilikom.

Portparol vatrogasne službe Nikos Congas je upozorio da bi moglo biti još veće štete od požara, jer su vetrovi suviše jaki i ne očekuje se njihovo slabljenje, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rojters izveštava da su predstavnici ministarstva odbrane informisali premijera Aleksisa Ciprasa o požarima.

Inače, dok požari besne Atinom, nemački Bundestag je na vanrednoj sednici i uz žestoku poslaničku diskusiju dao "zeleno svetlo" za novi paket pomoći Atini, vredan 86 milijardi evra, koji je dogovoren u Briselu početkom ove sedmice.

Za novi paket pomoći glasalo je 439, protiv je bilo 119, a uzdržanih je bilo 40 poslanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iliona

    17. jul 2015 | 15:12

    Strasno je sto nadomak Atine bukti pozar ali da li to daje za pravo EU da sama donosi odluke umesto Grka odnosno da li je toliko beznacajan stav Grckog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA