BALKANCI SE POSVAĐALI ZBOG MAJKE TEREZE: Albanci i Makedonci ne mogu da se dogovore "čija je"!

Majka Tereza je rođena u Skoplju pod imenom Agnesa Gondža Bojandži, pa je iz tog razloga Makedonci prisvajaju, iako joj je majka Albanka s Kosova, a otac Vlah, a ne Albanac, kako tvrdi druga strana

  • 22

Proglašenje Majke Tereze za sveticu, koje se juče dogodilo u Vatikanu, dovelo je do tenzija u Albaniji i Makedoniji, jer su ove dve zemlje ušle u spor oko toga čija je ona.

Papa Franja proglasio Majku Terezu sveticom (FOTO)

Naime, svetica je rođena u Skoplju pod imenom Agnesa Gondža Bojandži, pa je iz tog razloga Makedonci prisvajaju, iako joj je majka Albanka s Kosova, a otac Vlah, a ne Albanac, kako tvrdi druga strana. Oni su na mestu gde je ona kršena u Skoplju podigli i spomen-dom, pa je ovaj većinski pravoslavna država proslavila kanonizaciju Majke Tereze.

MAJKA TEREZA POSTAJE SVETICA: Neki je zovu "anđelom siromašnih", a drugi tvrde da je uživala u patnji bolesnih i siromašnih

S druge strane, Albanci su nakon podizanja spomenika ovoj svetici u Skoplju naročito protestovali što je natpis na engleskom i makedonskom, jer oni smatraju da je Majka Tereza Albanka, i da se nikada nije izjašnjavala kao Makedonka.

EVO KAKO JE SVETICA PRIČALA SRPSKI: Zapamtite ono što je Majka Tereza poručila Srbima (VIDEO)

Ona sama je ovaj spor rešavala za vreme života vrlo miroljubivo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Krvlju, ja sam Albanka. Građanski, ja sam Skopljanka. Državljanstvom, ja sam Indijka. Verom sam katolkinja. Svojim pozivom pripadam svetu. Srcem, pripadam u celosti Isusu - govorila je ona.

SAVET MAJKE TEREZE: Ovo treba da uradite ljudima koji su zli prema vama

Majka Tereza je dobitnica obelove nagrade za mir i jedna od najuticajnih žena u istoriji Crkve. Nju je juče u Vatikanu papa Franja proglasio sveticom, dan pred obeležavanje 19 godina od njene smrti.

(Telegraf.rs/Srpski telegraf)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    5. septembar 2016 | 13:30

    Ona je Albanka rodjena u Skoplju..Siptarka ljudi,siptarka

  • mb

    5. septembar 2016 | 12:05

    Boze sad će Albanci da se krste

  • Teslina naslednica

    5. septembar 2016 | 23:32

    Ova zena nije bila dobra, daleko je ona od svetice, nju odmah dati tamo Albancima, neka bude njihova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA