U Makedoniji i dalje napeto: Ivanov odbio poziv Mogerini da mandat poveri Zaevu

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od strane Zaeva

  • 22

Iz kabineta makedonskog predsednika Đorđa Ivanova je, posle njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, saopšteno da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

TAČI ŽELI SUKOBE: Albanci da uzmu sudbinu u svoje ruke!

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje Tiranske platforme od strane Zaeva.

- Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera. Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme, a ne za stranu platformu - navodi se u sinoćnjem saopštenju.

On je takođe ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

Mogerini je posetu Skoplju okončala pozivom predsedniku Makedonije da povuče svoju odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i porukom da je EU posvećena evrointegracijama te zemlje i celog regiona Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je dodala da je tokom sastanka sa političkim liderima i predsednikom Makedonije razgovarala i o tome kako izaći iz političke i institucionalne krize u zemlji.

Mogerini je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku da ne dodeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, kako je rekla, poveri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

- Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine i pozivamo predsednika Ðorđa Ivanova da preispita svoju odluku o dodeljivanju mandata za formiranje vlade - kazala je Mogerini.

Kako je javio izveštač Tanjuga, ona je dodala da EU želi da ukaže kao prijatelj Makedonije na radnje koje predstavljaju, po njihovom mišljenju, ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratskog duha ustava Makedonije.

Mogerini je ocenila da svi politički lideri imaju obavezu da ublaže retoriku i izbegnu da politička i institucionalna kriza u zemlji preraste u međuetnički ili politički sukob.

- Zemlja nije izložena spoljnih pretnjama, već nekim unutrašnjim problemima. Na liderima zemlje je da preuzmu odgovornost i izvuku je iz toga - naglasila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U posetu Makedoniji, naglasila je, došla je kako bi poslala jasnu poruku da je Unija posvećena evrointegracijama ove zemlje i celog regiona.

- Mi smo ozbiljni po tom pitanju, naša vrata su u potpunosti otvorena, i želimo da ova zemlja postane članica Unije - rekla je Mogerini.

Mogerini je navela da će preneti utiske o svojoj poseti Makedoniji ministrima svih 28 država članica EU u ponedeljak u Briselu, kao i šefovima država i vlada u sredu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost poručila je da će Unija i cela međunarodna zajednica biti na strani Makedonije i njenih građana kako bi, kako je rekla, "konačno napredovali" na putu ka EU.

Ivanov je u sredu rekao da mu ni Ustav ni savest ne dozvoljavaju da poveri mandat Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

- Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije - rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miro

    3. mart 2017 | 09:13

    Da li je uopšte moguće da se toleriše ovakvo direktno i drsko miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje!?

  • SERGIJE

    3. mart 2017 | 08:54

    Đole izdrzi nek ti Bog pomigne. Svi znamo da fašisti strahovito pritišću

  • Putin R.S

    3. mart 2017 | 08:39

    Eto kako to EU radi. Oni odlucuju ko ce biti predsednik drzava i vlada u "jakim" ekonomskim zemljama gde prednjace siptarski separatisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA