Danas u Rimu poslednji sastanak o kanonizaciji Stepinca: Odluka da li će postati svetac je i dalje daleko!

Odluka o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala iz vremena Drugog svetskog rata neće biti doneta odmah po okončanju dijaloga Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije

  • 6

U Rimu će danas, kako je pre tačno godinu dana bilo i predviđeno, biti održan poslednji u nizu sastanaka Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferenije, čiji je zadatak bio da zajednički razmotri ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Vatikan donosi odluku: Stepinac postaje svetac u julu?

Odluka o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala iz vremena Drugog svetskog rata neće biti doneta odmah po okončanju dijaloga Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Ovoj odluci prethodiće dodatne analize, procene i sučeljavanja argumenata unutar Rimokatoličke crkve. Glavnu reč o tom pitanju doneće katolički poglavar, s tim što ni u Vatikanu nisu saglasni da će to biti baš papa Franja.

Kako Tanjug saznaje u izvorima bliskim dvema crkvama, gotovo je izvesno da će Komisija nastaviti da radi na utvrđivanju činjenica o liku i delu nadbiskupa Stepinca jer to odgovara SPC i HBK.

Samo je pitanje, kažu isti izvori, da li će Komisija nastaviti da radi u istom sastavu predstavnika SPC i HBK i u istom format. A dogovor o tome očekuje se danas u Rimu.

Ova komisija je formirana polovinom jula prošle godine takođe u Rimu i na inicijativu pape Franje.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve, u radu Komisije učestvovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr. Amfilohije, episkop bački dr. Irinej, episkop slavonski Jovan i prof. dr Darko Tanasković, ambasador, stalni predstavnik Srbije pri UNESKO-u.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u Komisiji su učestvovali: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor dr. Ratko Perić I biskup požeški dr Antun Škorčević.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

U proteklih godinu dana Komisija se sastala više puta i uvek daleko od očiju javnosti jer su se njeni članovi obavezali na ćutanje.

Formiranjem Komisije papa Franja je praktično zaustavio kanonizaciju Stepinca i zatražio da se o tome povede dijalog dveju crkava. SPC se, naime, protivi da Stepinac bude proglašen svecem.

A da li će Stepinac biti svetac ili će Komisija nastaviti sa utvrđivanjem činjenica o njegovom liku i delu biće odlučeno na predstojećem rimskom skupu koji će trajati dva dana.

Komisija će u sredu i u četvrtak sumirati dosadašnji rad i eventualne zaključke do kojih je došla Mešovita komisija.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

SPC je uverena da može da zaustavi kanonizaciju Stepinca, a ako se to ipak dogodi biće to loša vest za pravoslavni svet.

Iako je Komisija radila iza zatvorenih vrata saznalo se da su ti susreti bili srdačni, ali i da nisu uvek tekli "med I mleko".

To je potvrdio i patrijarh SPC Irinej kada je nakon jednog od sastanka potvrdio da su srpskim istraživačima nedostupni vatikanski arhivi značajni za sagledavanje istorijske uloge nadbiskupa Stepinca i da je to najveći problem u radu Komisije, što druga strana nije demantovala.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ČAPAJEV

    12. jul 2017 | 08:30

    To je lazna dilema Sveta stoluca ovakve šanse ne propušta Pa Lijzek je sve radio za šta je imao dozvolu

  • Pakistanac

    12. jul 2017 | 09:00

    Sto se mene tice mogu i Tudjmana da proglase za sveca.Nece biti bolje ni njima ni nama.Oba naroda zive lose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA