IZETBEGOVIĆ: Vučićeva inicijativa o zajedničkom Danu sećanja je preuranjena i nedorečena

Nakon hrvatskog premijera i bošnjački član Predsedništva BiH ne želi da podrži inicijativu srpskog premijera o zajedničkom Danu sećanja, bez prethodnog završetka procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu

  • 16

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, smatra preuranjenom i nedorečenom inicijativu srpskog premijera Aleksandra Vučića o utvrđivanju Dana sećanja za sve žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema njegovom mišljenju, inicijativi mora da prethodi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

KO TEBE KAMENOM, TI NJEGA PESMOM: Vučića u Potočarima tukli, a on ih u Beogradu ugostio domaćinski! (FOTO) (VIDEO)

- Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumeva istinsko suočavanje s istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, kao i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima - poput inicijativa za održavanje referenduma o otcepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske - objašnjava Izetbegović svoj stav.

MILANOVIĆU, ŠTA SE DEŠAVA SA TOBOM? Hrvatski premijer odbio Vučićevu ruku pomirenja, neće zajednički dan žalosti

Vučić, Bakir, Dragan ili Mladen: Ko je naručio pesmu "Nije život jedna žena"? (VIDEO)

Dodao je, kako se navodi, da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može da vodi ka relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, kao i "amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid".

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Takva inicijativa ne bi doprinela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila - smatra izetbegović.

Predsednik Vlade Srbije naglašava da od ideje o zajedničkom danu sećanja za sve žrtve rata s prostora bivše Jugoslavije nikada neće odustati i veruje da će kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti.

BRITANSKA TAJNA SLUŽBA MI6 ORGANIZOVALA JE UDAR NA VUČIĆA U SREBRENICI: Ovo su najnoviji detalji napada na srpskog premijera!

Upitan ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao:

- Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    11. avgust 2015 | 13:14

    I ja mislim da je prerano.Sve dok se u Srebrenicu I Sarajevo, Dubrocnik I Knin, Pristinu I Pec nebude moglo otici slobodno sa Srpskim registracijama I da im pritom bude ugrozen zivot netreba ni razmisljati o tome.

  • Boro

    11. avgust 2015 | 19:13

    Problem je sto je to predlozio Vucic,Srbin,a zato to nemoze proci,a realna ideja jer je zrtava bilo na sve strane

  • Djole

    11. avgust 2015 | 13:52

    U otvorenoj razmeni misljenja i uz dobru nameru moze se verovatno doci do nekog dogovora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA