TV DIJALOG VUČIĆA I RAME: Evo šta su rekli o Kosovu, velikoj Albaniji, utakmici... (FOTO)

Za Ramu se, kako je rekao, postavlja pitanje ima li uopšte smisla govoriti o "velikoj Albaniji" u situaciji kad razgovaramo o ekonomskoj uniji zemalja regiona, koja bi trebalo da funkcioniše poput unije zemalja Evrope

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama složili su se u TV emisiji "Okruženje" o mnogim pitanjima, pre svega onima koja se tiču budućnosti njihovih zemalja i boljeg života građana, a stavovi su im ostali potpuno udaljeni jedno kada je u pitanju Kosovo - mada su se i tu saglasili da o tome nikada neće isto misliti.

Vučić i Rama PRVI PUT zajedno u TV emisiji! Evo kada će Srbi moći da je vide

Gostovanje dvojice premijera u emisiji snimljenoj u Beču tokom Samita o zapadnom Balkanu, prošle sedmice, u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi, upotpunio je i Goran Svilanović, kao generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Vučić i Rama su poručili da neslaganje dve zemlje po pitanju Kosova ne sme da onemogućava dijalog i saradnju, ocenili da odnosi Srbije i Albanije nisu najveći problem Balkana, ali i istakli svoja neslaganja sa pojedinim potezima koje EU povlači u regionu.

Da li je u Albaniji još živ mit o "velikoj Albaniji", te kako na to gledaju premijeri Edi Rama i Aleksandar Vučić - bila je jedna od tema u TV dijalogu koji su imali u okviru projekta "Okruženje", snimljenog u bečkom studiju tokom Samita zemalja jugoistočne Evrope, održanog 27. avgusta.

Za Ramu se, kako je rekao, postavlja pitanje ima li uopšte smisla govoriti o "velikoj Albaniji" u situaciji kad razgovaramo o ekonomskoj uniji zemalja regiona, koja bi trebalo da funkcioniše poput unije zemalja Evrope.

Foto: Tanjug/Zoran Marković Foto: Tanjug/Zoran Marković

Ocenivši da su svi mitovi prošlosti hrana "jednog primitivnog nacionalizma", Rama je rekao da su takvi stavovi u suprotnosti sa svetom mladih, kojima, dodao je, želimo da obezbedimo bolje uslove za život.

- Verujem da Rama želi Albaniju u EU, ali sa snovima treba pažljivije - prokomentarisao je Vučić i dodao:

- Jer, snova koliko hoćete, ali oni nekad za druge budu mora. Mislim da niko ne želi da vidi ni ''veliku Albaniju'', ni ''veliku Hrvatsku'', ni ''veliku Srbiju - već uspesne zemlje koje sarađuju", rekao je Vučić, navodeći, kao primer, da će nama Drač uskoro biti najbliža luka i da smo se ekonomski već povezali tako da je to dobro za obe zemlje.

- Nisam dao takvu izjavu zbog izbora, ali verujem da je san Albanaca da žive zajedno - legitiman. Taj san treba da realizujemo kao evropski narod i u okviru zajednice evropskih naroda gde ćemo svi živeti zajedno, i Srbi, i Hrvati i Albanci - pojasnio je Rama.

Moglo bi se dogoditi da srpski i albanski premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama zajedno odgledaju revanš utakmicu dve fudbalske reprezentacije 8. oktobra u Tirani, a prošlogodišnji incident s meča u Beogradu danas komentarišu ovako:

- Zamalo smo pošli u rat zbog jedne fudbalske utakmice, a sada razgovaramo o stvarima koje pre godinu dana nismo mogli ni da zamislimo - rekao je Rama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Upitan da li za revanš srpski navijači spremaju neko iznenađenje poput albanskog drona na stadionu pre godinu dana, Vučić je rekao: "Nadam se da ne, da tu dozu inventivnosti ne želimo da pokazujemo".

A zatim je dodao da je dobio poziv za revanš, te da bi rado otišao, ako ne bude bilo "nekog mnogo važnog posla", da zajedno s Ramom pogleda utakmicu - "svako sa svojim navijačkim šalom".

Ovaj "fudbalski duel" dva premijera vođen je u TV emisiji - u okviru serijala/projekta Okruženje, Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistocnoj Evropi, sa sedištem u Solunu - snimljenoj tokom samita o zapadnom Balkanu u Beču, prošle sedmice.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    1. septembar 2015 | 12:21

    Nadam se da je Rama svestan da jedan primitini nacionalizam ne vodi u EU.

  • kinder jaje

    1. septembar 2015 | 08:49

    Mnoge zemlje će poželeti da imaju tako sposobnog političara kao što je Vučić.

  • GostionicarNis

    1. septembar 2015 | 08:56

    Kulturan dijalog, ništa pretenciozno ni sa jedne strane, prijatno me je iznenadio albanski premijer, jer se složio sa mirnodopskom politikom koju promoviše naš premijer!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA