DA LI JE BADNJI DAN CRN ILI SVETI ZA SRBIJU? Ovako smo uoči BOŽIĆA dobili kralja, tukli se u bitkama i dali ŽIVOT za IDEALE

Badnji dan je vreme praštanja i spremanja za najradosniji hrišćanski praznik - Božić, međutim tog dana Srbi se sećaju i svojih kraljeva, vadara ali i poginulih predaka koji su dali život za Srbiju

  • 11

6. januara pravoslavni vernici u Srbiji slave Badnji dan, odlaze u šumu, sku badnjak i pale ga, zatim tradicionalno dočekuju najradosniji hrišćanski praznik - BOŽIĆ. Ipak nisu se uvek Srbi radovali na današnji dan i ostaće zabeleženo da su kroz istoriju na Badnji dan vođene mnoge bitke, da su mnogi ljudi poginuli, kao i da u tada dobijali svoje vladare. Baš na ove događaje se valja pomisliti prilikom molitve i paljenja sveće na ovaj SVETI DAN!

NE DOZVOLIMO NIKOME DA NAS DELI: Patrijarh Irinej vernicima čestitao Božić

Pored toga što na današnji dan Srbi odlaze u crkvu pale sveće i mole se za zdravlje svojih najmilijih i tako pripremaju za dolazak Božića, mnogi od njih se tada sete i svojih predaka koji su krvarili u mnogim bitkama koje su vođene baš na današnji dan.

Srbi su na Badnji dan dobili čak i jednog kralja, vodili mnoge bitke i donosili veoma važne odluke za sudbinu Srbije. Krenimo redom:

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!! Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

* 1322. godine u manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski.

* 1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranskom moru.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

* 1929. godine Jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević ukinuo je Vidovdanski ustav, raspustio Narodnu skupštinu i zaveo ličnu vlast u državi.

* Na Badnji dan 1942. godine partizani su u kolašinskom lugu na desnoj obali Tare, nad telima 240 unakaženih građana, razapeli lešinu psa na daskama u obliku krsta. Zatim su napisali: „Ovo je pasje groblje“. Kao komandant okupiranog Kolašina, major Joksimović je nekoliko meseci kasnije prisustovao iskopavanju žrtava „pasjeg groblja“. On je sve žrtve okvalifikovao kao nevine.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

* 1945. godine maršal Jugoslavije Josip Broz i šef britanske vojne misije Ficroj Maklejn su u Drugom svetskom ratu sklopili sporazum o uspostavljanju vazduhoplovne baze kod Zadra za potrebe savezničkog vazduhoplovstva u borbi protiv nemačkih snaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot Genije

    6. januar 2016 | 13:15

    Ovi srbi i za Bozic pričaju o ratovima, ubijanju... Bolesno...

  • Johan

    6. januar 2016 | 12:43

    Sa s kralja nevalja.

  • Zlatibor

    7. januar 2016 | 00:04

    NEMOJ TE SE PLAŠITI JUNACI AKO BUDU KRVAVI BADNJACI, IZ NASE ĆE KRVI KROZ VREMENA SINUT ZORA JUŽNIJEH SLOVENA# SERDAR JANKO VUKOTIĆ#

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA