PRAVI JE TRENUTAK ZA POSETU PRINCA ČARLSA I KAMILE SRBIJI! Ambasador Britanije veruje u dobre odnose Beograda i Londona

- Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti - kaže ambasador Velike Britanije

  • 13

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif kaže da je baš sada odličan trenutak i prilika za posetu princa Čarlsa i vojvodkinje Kamile Beogradu kako bismo se setili najsolidnijeg dela zajedničke istorije i da na tim kvalitetnim temeljima gradimo odnose u budućnosti.

TREBA LI PRINCU ČARLSU DA POKAZUJEM HRVATSKE ZLOČINE?! NEĆU, SRBI SU GOSPODA! Vučić oštro odgovorio Hrvatima

Prema njegovim rečima, ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljestva još od 1978. godine snažan je uvod u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, 180 godina, kako kaže, odnosa u turbulentnoj istoriji, odnosa koji su imai svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti, naveo je Kif u tekstu objavljenom u Politikinoj rubrici "Pogledi".

Kif kaže da od trenutka objavjivanja ifnromacije da će njihova kraljevska visočanstva posetiti Srbiju, iteresovanje javnosti je ogromno, a najčešća pitanja koja su mu postavljana su: ima li u toj poseti nečeg više od protokola i zašto baš sad?

Objašnjava da posete članova kraljevske porodice nikada nisu "samo" stvar protokola.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Tačno je, objašnjava Kif, da se one po svojoj prirodi bitno razlikuju od klasičnih ministarskih, odnosno političkih poseta, ali ako pažljivije pogledate program primetićete da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Foto: gov.uk Foto: gov.uk

Britanski diplomata kaže da je princ od Velsa veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama.

Princ će, dodao je, učestvovati u razgovoru lidera pet lokalnih crkvenih zajednica i odvojeno se susresti sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif i dodao da će poseta tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvodtkinje Kamile i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    15. mart 2016 | 12:05

    Pomirenje?... A idu u posetu - "nezavisnom" Kosovu?... (Englezi ,NIKADA, nisu bili prijatelji - Srbije.Setite se 27 marta,II sv. rata ,5-og oktobra,..)...

  • Ns

    15. mart 2016 | 11:06

    Kakve mi dobre odnose imamo sa londonom?? Mi njima ugostimo princa oni nas nazivaju genocidnim narodom!!! Gde je tu pamet ako iko zna.

  • Steamroller

    15. mart 2016 | 10:40

    Standardno,dolaze da se nazderu i naliju za dzabe i da daju instrukcije onom nasem "Srbija je najlepsi zemlja i ja sam njena kralj"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA