PRIZNANJE ZA SRBIJU! Tomislav Nikolić postao POČASNI GRAĐANIN Krfa

Povelja je dokaz prijateljstva srpskog i grčkog naroda koje se čitav vek prenosi sa generacije na generaciju

  • 14

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas povelju počasnog građanina Krfa povodom obeležavanja 100. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido tokom Prvog svetskog rata, javila je Radio-televizija Srbije.

Nikoliću uručena pozivnica za zvaničnu posetu Alžiru!

- Povelju počasnog građanina Krfa prihvatam sa zahvalnošću u ime svih građana Srbije, u ime potomaka mučenika i junaka, naših predaka koje ste primili kao što se u kuću prima prijatelj, rod, brat - rekao je predsednik Nikolić.

On je zahvalio građanima Krfa na časti ukazanoj njegovim sunarodnicima i dodao da je povelja dokaz prijateljstva srpskog i grčkog naroda koje se čitav vek prenosi sa generacije na generaciju i vremenom postaje sve snažnije.

Nikolić je rekao i da gotovo nema porodice čiji predak nije bio deo te jedinstvene istorijske pripovesti koja je duboko urezana u kolektivno pamćenje srpskog naroda.

- Krf je u svesti našeg naroda simbol stradanja, spasa i nade. Stradali smo na Krfu, jer smo na njemu ostavili 28 vojničkih grobalja, spaseni smo na Krfu, jer je posle povlačenja srpske vojske i naroda preko albanskih i planina Crne Gore ceo Krf nakratko postao srpska kuća u kojoj je besprekorno organizovano funkcionisanje svih elemenata državnosti i monarhije i sačuvali smo nadu u ljudsku dobrotu - kazao je predsednik Srbije.

Nikoliću titula počasnog građanina Berana!

On je podsetio da je Opštini Krf dodelio Sretenjski orden prvog stepena u znak zahvalnosti za humanost i gostoprimstvo prema srpskim vojnicima i naglasio da je to simbol bratskog odnosa srpskog i grčkog naroda.

Stota godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido obeležena je pomenom na Vidu, koji su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i predstavnik Grčke pravoslavne crkve, i polaganjem venaca u mauzoleju - spomen kosturnici i kod Mornaričkog krsta.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vence su najpre položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Opštine Krf Kostas Nikoluzos, a poštu srpskim vojnicima odali su i ambasadori Francuske, Rusije, Italije i Velike Britanije u Srbiji i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i Ivan Tasovac.

Po intoniranju himni Srbije i Grčke, predsednik Nikolić je u govoru istakao da je bratstvo srpskog i grčkog naroda "zauvek utkano u naše biće kao deo stradalne i junačke istorije Srbije" i da Srbija nikada neće zaboraviti da su zajedno sa srpskim, na Solunskom frontu ginuli i vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, Grčke i drugih zemalja.

Predsednik Nikolić, predsednik Opštine Nikoluzos i ministri Vulin, Đorđević i Tasovac sa broda grčke obalske straže položili su vence u "plavu grobnicu" - otvoreno more između ostrva Krf i Vido, dok su komemorativnoj svečanosti prisustvovali brojni građani.

Nikolić je sa suprugom Dragicom posetio novu stalnu postavku "Srbi na Krfu 1916-1918", koja je svečano otvorena u rekonstruisanom muzeju, Srpskoj kući na Krfu. Kustos Ljubomir Saramandić zahvalio je Vladi Srbije koja je omogućila da zgrada bude rekonstruisana za samo tri meseca i podsetio da kroz njega prođu i mnogi građani Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i počasni konzul Spiridon Mastoras, ambasadorka Francuske Kristin Moro, ambasador Velike Britanije Denis Kif, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstavnici ambasada država saveznica u Prvom svetskom ratu i građani, a premijetno je prikazan dokumentarni film Slađane Zarić "Srbi na Krfu".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savo

    19. april 2016 | 15:36

    To da ima gde da zapali kad Šešelj dođe na vlast.

  • Pakistanac

    19. april 2016 | 15:20

    Onaj ko mu je dao to priznanje je ludji od njega!!!!!

  • Sokrat

    19. april 2016 | 13:16

    a najbolje bi bilo za Srbiju da on,sa lordom od Kragujevca postanu pravi stanovnici Krfa....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA