Dodik otkrio da će OTKAZATI REFERENDUM samo u jednom slučaju!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će referendum o Danu RS biti otkazan samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku kojom je Dan Srpske, 9. januar, proglasio neustavnim

  • 10

- Referendum o Danu Republike Srpske biće otkazan samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku kojom je Dan Srpske, 9. januar, proglasio neustavnim - rekao je danas predsednik RS Milorad Dodik.

 

Vučić i Dodik u Vladi Srbije: Evo o čemu će razgovarati!

 

Dodik je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vladi Srbije, preneo novinarima da je Vučić tu odluku Banjaluke "primio k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir".

 

On je istakao da bi poništavanjem prvobitne odluke Ustavnog suda cela priča o referendumu postala besmislena i da ga ne bi bilo potrebe uopšte održavati.

 

- Ako se to uradi, onda se obesmišljava sva ova priča, jer o čemu mi da odlučujemo ako Ustavni sud kaže da ne važi ta odluka i da je Dan Republike Srpske deveti januar - rekao je Dodik.

 

Predsednik RS je dodao da je Narodna skupština RS zatražila da Ustavni sud poništi svoju odluku, ali ipak ocenjuje da je poništavanje daleka mogućnost.

 

- Mi ovo nismo planirali pre dve godine. Sud je doneo odluku pre nekoliko meseci da se preispita Zakon o Danu Republike - podsetio je Dodik

 

Kako je objasnio, rukovodstvo RS nije odluku o raspisivanju referenduma donela iz hira, već zato što je Ustavni sud ugrozio odnos srpskog naroda prema 9. januaru.

 

- Želim da na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana o tome kako se kretati dalje - rekao je predsednik Republike Srpske.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

On je ostavio i mogućnost da se Zakon o Danu Republike izmeni, na način da se izbaci obaveznost njegovog proslavljanja, kako bi Bošnjaci mogli da ga ne proslavljaju.

 

- Ako Bošnjaci hoće da rade na Dan Republike Srpske, da rade njihova preduzeća, neka rade. Mi ne proslavljamo 1. mart, ali niko nama ne može da zabrani da slavimo 9. januar - rekao je Dodik dodajući da to može u proceduru da bude upućeno "već ovih dana".

 

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo reči o održavanju referenduma, dodajući da je srpski predsednik Vlade ostao pri ranijim stavom.

 

- Primio je to Vučić k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir. To je njegova uloga. Ja Srbiju doživljavam kao najvažniju zemlju regiona u stabilizaciji ukupnih prilika. To Srbija svakim danom i političkim aktivnostima pokazuje - rekao je Dodik.

 

Prema njegovim rečima Vučić je ostao pri stavovima Republike Srbije da Srbija ne treba da se meša, da ne podržava niti osporava pravo na referendum, ali da intezivno i do kraja pokušava da ukaže na sve opasnosti koje mogu da izazovu negativne reakcije određenih struktura međunarodne zajednice.

 

- Ali dijalog će biti nastavljen. I kada bude došao u nedelju kod nas, opet ćemo razgovarati na tu temu - rekao je Dodik zaključivši da je razgovor sa srpskim premijerom bio je korektan, uprkos neslaganju u vezi sa održavanjem referenduma.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA