Albanski šef diplomatije: Razmotriti dijalog posle hapšenja Haradinaja

Bušati je rekao da je posle šest godina pregovora došlo vreme za novu procenu angažmana, jer Srbija vidi dijalog kao mogućnost za povratak na Kosovo

  • 19

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati izjavio je danas da je potrebno revidirati dijalog Beograda i Prištine posle hapšenja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Bušati je rekao da je posle šest godina pregovora došlo vreme za novu procenu angažmana, jer Srbija vidi dijalog kao mogućnost za povratak na Kosovo, prenela je Nezavisna balkanska agencija.

Francuski sud odlučuje u četvrtak o zahtevu Haradinaja da bude pušten iz pritvora

Brisel i Priština tražili odlaganje primene Sporazuma o pravosuđu

Šef albanske diplomatije zahtevao je od Evropske unije (EU) da izvrši pritisak na Srbiju zbog, kako je naveo, miniranja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Foto: Prinskrin RTS Foto: Prinskrin RTS

- EU mora biti angažovana u sprečavanju stavova i postupaka koji miniraju proces normalizacije. Mora biti više uključena u postizanje sporazuma i njihovu primenu. U suprotnom, sporazumi neće imati nikakvu nikakvu vrednost - kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji rizik da se proces izgradnje mostova, koji je ohrabrila EU, pretvori u proces izgradnje zidova.

On je ocenio da izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića o hapšenju Haradinaja pokazuju da je njihov cilj da steknu političke poene preko Kosova.

- Njihove izjave pokazuju da oni (Nikolić i Vučić) žive u tamnoj prošlosti, kao i da još misle da mogu da steknu političke poene preko Kosova, ali to je kontraproduktivno na duge staze -  naveo je on.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    9. januar 2017 | 18:22

    Busati,Busati,busatuj u Albaniji,Kosovo je Srpska sveta zemlja bila i ostaje.Ti kad dajes izjave,razmisli sta izjavljujes da ne ispadnes smesan,kao sada,kada se mesas gde ne treba.

  • Čika Velja

    9. januar 2017 | 16:11

    Hapsenje koljaca je za Albaniju miniranje odnosa... Sto se tice odnosa,mozes da se odnosis Bušati,Kosovo nije Albanija,Srbija ni toliko,pa se ti odnosi sam sa sobom,da ne lanem srpski,jer ni ovo ne bi razumeo!?

  • Mlorad

    9. januar 2017 | 19:31

    Jel to Izbušeni Dimitrije stvarno misli da se Srbija neće vratiti na Kosovo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA