VLADA ZABRINUTA jer hoće da naude Republici Srpskoj: Stefanović o tenzijama

Ministar unutrašnjih poslova kaže da je vlada zabrinuta jer se stvara "veštačka tenzija" i "pokušava se da se naudi Republici Srpskoj".

  • 60

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović veruje da bi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić juče prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, da nije u poseti Indiji. On je dodao da je vlada zabrinuta jer se stvara "veštačka tenzija" i "pokušava se da se naudi Republici Srpskoj".

 

Nikolić: Uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS

 

ZNA SE KO JE PREDLOŽIO ZAUZIMANJE AMBASADE I GDE ŽIVI: Dačić o upozorenju zapadnih službi

 

- Premijer je poslao čestitku, verujem da bi i on bio tamo, ali je u poseti Indiji. On je otišao tamo da pregovara da li će nam doneti neku fabriku. Srbija snažno podržava Republiku Srpsku, to ne samo da je naša obaveza po Dejtonskom sporazumu, to je nešto što želimo, što osećamo. Posle 25 godina narod tamo ima pravo da obeležava svoje praznike, da se raduje - rekao je Stefanović danas za televiziju Pink.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

On je dodao da je vlada zabrinuta jer se stvara "veštačka tenzija" i "pokušava se da se naudi Republici Srpskoj".

 

- Narod želi Republiku Srpsku, želi da živi u njoj, ne želi mržnju bilo kome - rekao je Stefanović i dodao da svi koji su se juče na proslavi u Banjaluci obraćali govorili samo da niko ne mrzi drugoga, već da Republika Srpska treba da opstane.

 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Stefanović je rekao i da je Vlada Srbije povukla uredbu o angažovanju pomoćne policije da bi građani Srbije videli da "nije bilo nikakve opasnosti po njih".

 

On je dodao da bi za pomoćni policajci mogli da budu penzionisani policajci i da o "nije mogao biti bilo ko s ulice", kao i da bi za pomoćne policajce bio objavljen konkurs.

 

- Od 2005. postoji zakon i nije angažovan nijedan jedini pomoćni policajac - rekao je Stefanović.

 

- Ova uredba je predviđala da neko ko je završio Kiminalističku policijsku akademiju ili Centar za osnovnu policijsku obuku ili policijski penzioner može da bude zaposlenen i niko drugi uz naravno obavljen konkurs. To nije mogao biti neko sa ulice - rekao je Stefanović.

 

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Foto: Tanjug/MUP Srbije

 

Na pitanje da li je mladim ljudima iz Kriminalističko-policijske akademije zbog poručio da zbog pritisaka koje vrše Dveri, Saša Radulović i DS neće biti u mogućnosti da ih zapošljava, Stefanović je rekao da Dveri sada spočitavaju vlasti zakon koji je njihov koalicioni partner DSS doneo još 2005.

 

- Demokratska stranka koja vrši hajku na nas imala je mogućnost da stavi uredbu van snage i nije to učinila. Predsednik (Boris Tadić) je mogao da vrati taj zakon, nije to učinio - podsetio je Stefanović.

 

Stefanović kaže da godinama nije postojao uređen sistem zapošljavanja u policiji, a da sada postoje sporazumi sa Kriminalističkom akademijom o tome.

 

- Imamo priliku da izaberemo najbolje - istakao je ministar i dodao da će se truditi da pronađe način da i oni koji su školovanje završavali 2009. 2010. 2011. budu zaposleni.

 

Odgovarajući na pitanje šta su hteli da postignu osnivanjem pomoćne policije, Stefanović je rekao da to pitanje treba postaviti Borisu Tadiću i onima koji su doneli taj zakon.

 

- "To je njihov zakon. Ne znam zašto to nama spočitavaju - rekao je Stefanović.

 

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vranjanac

    10. januar 2017 | 12:45

    Srbija stoji uz Republiku Srpsku i verujem da niko nece uspeti da naudi po bilo kom pitanju.

  • pinki

    10. januar 2017 | 14:28

    Pa uvek se samo Srbi napadaju.

  • Jovan

    10. januar 2017 | 17:58

    Tesko da bilo ko moze da narusi odnose Srbije i Republike Srpske, previse je odgovornih politicara u Vladama obe zemlje da bi dozvolili tako nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA