Da li je ovo PRVI JASAN SIGNAL da Tramp prepušta Srbiju Putinu?

Čestitka državnog sekretara Reksa Tilersona povodom Dana državnosti Srbije šalje poruku koja može biti protumačena kao promena američkog stava i koja bi mogla obradovati Putina

  • 28

Od izbora 45. predsednika SAD Donalada Trampa se spekuliše da može doći do promene američke politike na Balkanu, odnosno da će prepustiti Srbiju uticaju Rusije i njenom lideru Vladimiru Putinu. Međutim, u dosadašnjim nastupima nove američke administracije nije se moglo nazreti da li će zaista i doći do tih promena. Ipak, čestitka američkog državnog sekretara Reksa Tilersona povodom Dana državnosti Srbije šalje poruku koja može biti protumačena kao promena stava i koja bi mogla obradovati Putina.

Putin čestitao Srbiji praznik: Reči o bratstvu dva naroda posebno zapamtite

Tomislavu Nikoliću stigla čestitka od Donalda Trampa, pogledajte kako mu se zahvalio

Francuska agencija Frans pres primećuje da u čestitiki američkog državnog sekretara Reksa Tilersona povodom Dana državnosti Srbije nije pomenuto nastojanje Srbije da uđe u EU, što je, kako podseća, bio slučaj u čestitkama prethodne američke adminitracije i njegovog prethodnika Džona Kerija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tilerson je u čestitki Srbiji poručio da SAD i Srbija sarađujući zajedno mogu da održe mir i prosperitet na Balkanu.

- Kontinuirani napori Srbije na unapređenju ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanju odnosa sa susedima - predstavljaju kamen temeljac njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju - istakao je Tilerson u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

AFP ocenjuje da formulacija Tilersonove poruke pokazuje do koje su se mere američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji, što bi, kako dodaje francuska agencija, "moglo obradovati ruskog predsednika Vladimira Putina".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mediji u Srbiji su proteklih dana spekulisali o tome da se novi američki predsednik Tramp sprema da prepusti Balkan Rusiji, a AFP kaže da u Stejt dipartmentu nije dobio odgovor na pitanje da li Tilersonova poruka označava promenu američke politike prema širenju EU.

Međutim direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer je pre dva dana odbacio ovakve spekulacije rekavši da ne veruje da će politika SAD prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odgovarajući na pitanje povodom ideja da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina, a po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja, on je rekao da nije video ništa nalik tome kod bilo kog američkog zvaničnika.

- Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija - rekao je Palmer za Politiku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    14. februar 2017 | 17:39

    Nista se ovde jos ne zna, a trebalo bi... Svi imaju jake lobije u Beloj kuci, a najaci su Siptarski i Hrvatski, koji svaki dan vrse pritisak na Trampovu administraciju u pokusaju da sto vise ocrne Srbiju...

  • .S. S.

    14. februar 2017 | 18:54

    Ako je tako šipci znaju šta ih čeka ali amerikancima njima ništa ne verujem.

  • Knez

    14. februar 2017 | 18:53

    Jednom je neko rekao da "Kada Amerika prestane da podržava albance i šiptare oni će sami pobeći sa Kosova". Nije to tako jednostavno živeti na otetoj teritoriji... I lično nekoliko šiptara su mi to potvrdila da bi u tom slučaju bukvalno pobegli sa Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA