Vučić predao Kernu JEDAN PAPIR: Za neke koji uskoro dođu posle mene (FOTO)

Vučić je rekao da je o tom "papiru", na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom

  • 73

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predao je danas austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu "papir" o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu. Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se "približe naše teritorije" i olakša protok robe.

Vučić: Uvek sam spreman za saradnju sa Nikolićem, pred SNS težak posao

Vučić i Kern u Beogradu: Austrija zagovara ideju Srbije u EU

Premijer nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama.

On je rekao da je o tom "papiru", na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To je moja ideja, prvi put sam uručio taj papir Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije - rekao je Vučić.

Smatra da je to budućnost regiona.

- Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas. To je neka moja lična ideja i inicijativa - poručio je premijer i istakao da je uveren da je u tom papiru, prema njegovom mišljenju, budućnost Srbije i celog regiona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navodeći da će možda neki drugi taj papir posmatrati kao praznu priču, premijer je rekao da vidi da se svuda u regionu podižu nacionalističke i šovinističke tenzije, te da je to značajno rešenje koje bi moglo da ih "spusti i smiri", a da ekonomija napreduje.

Vučić je dodao da se nada da će i neki koji dođu posle njega nastaviti tim putem, jer je to ideja koja je dobra za Zapadni Balkan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Time bismo približili naše teritorije i zemlje na Zapadnom Balkanu, čime naši kamioni ne bi gubili po 20 sati na granicama, već bismo smanjili čekanje na dva - tri. A time bismo postali mnogo veće i atraktivnije tržište za investitore - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nekim evropskim zemljama je bilo potrebno 30-40 godina da usklade carinske sisteme, ali mi to možemo mnogo brže, čime bismo draštično popravili naše šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radinčanin

    17. februar 2017 | 19:26

    Danas su odnosi Srbije i Austrije bitno unapređeni u odnosu na period vladavine DS-a i DSS-a.

  • MILE

    17. februar 2017 | 16:57

    Vucic je jedini covek koji nista ne prepusta slucaju nego je uvek korak ispred svih svaka cast

  • Petar

    17. februar 2017 | 13:39

    premijer je rekao da vidi da se svuda u regionu podižu nacionalističke i šovinističke tenzije da bi se odrzali na vlasti umesto da rade na pomirenju da bi narod mogao bolje da zivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA