NOVA PROVOKACIJA! Zovu Ramu i Mustafu u pomoć: Albanci sa juga Srbije traže zaštitu

U nizu provokacija, koje su ovih dana upućene iz Prištine i Tirane ka Beogradu, stiže još jedna sa juga Srbije

  • 41

U nizu provokacija, koje su ovih dana upućene iz Prištine i Tirane ka Beogradu, odnosno izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edija Rame i Hašima Tačija da će se Kosovo* i Albanija ujediniti, ukoliko se ne nastave evro-integracije, stiže još jedna. Naime, Refik Hasani iz "Preševske doline" očekuje da prilikom sastanka vlada Albanije i Kosova*, koji je zakazan za 24. april u Valoni, dođe do usvajanja zajedničke izjave o diskriminaciji u opštinama Medveđa, Bujanovac i Preševo.

"VELIKA ALBANIJA" znači VELIKI RAT: Odgovornost je sada na Briselu

NATO zabrinut posle izjave Edija Rame: Ipak, poručuju da region sam rešava svoje probleme

Pojam "Preševska dolina" koriste Albanci, kako bi nazvali jug Srbije, kome pripadaju opštine Medveđa, Preševo i Bujanovac. Opšte je poznato široj javnosti, koliko napora čini Vlada Srbije kroz Koordinaciono telo za jug Srbije, kako bi se ekonomski osnažio ovaj deo zemlje i pomoglo lokalno stanovništvo.

Foto: Tanjug/STR Foto: Tanjug/STR

Međutim, separatistički elementi ne propuštaju priliku da ovaj deo Srbije nazovu i pokrajinom i izraze očekivanje da vlade Albanije i Kosova* treba pred međunarodnu zajednicu izađu sa problemima sa kojima su suočavaju lokalni Albanci.

- Nije dovoljno samo da se prenese moralna podrška za Medveđu, Preševo i Bujanovac, nego treba i da se upozori i informiše javnost o diskriminaciji. Dve albanske vlade imaju moralnu, institucionalnu i nacionalnu obavezu da konačno na ovom sastanku započnu nov, iskren i stvaran pristup - nosioci institucija dve zemlje treba da koordinišu svoje zvanične stavove, da usklade akcije strategija kao što je bio Referendum 2. marta, 1992., Sporazum Končulj, Nacionalni savet Albanaca, Koordinaciono telo za diskriminaciju u ovoj pokrajini, za amnestiju vojnika OVPMB, izbeglica, raseljenih lica, i pružanje pomoći - rekao je Refik Hasani u izjavi za Koha.net.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da stav obe zemlje treba da se izrazi i da bude predstavljen u Briselu, Njujorku i drugde u svetu.

- Nerešeno pitanje ove pokrajine treba da se predstavi čak i kroz mehanizme instanci Evropskog parlamenta i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - izjavio je Hasani.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beloica

    20. april 2017 | 17:03

    Dobicete vi ono sto ste odavno trebali da dobijete budite sigurni

  • Maksa

    20. april 2017 | 16:28

    Kukala vam majka ako se svet okrene protiv vas, iselicete se iz evrope!

  • Srbin

    20. april 2017 | 20:57

    Idite u albaniju , tamo ste sigurni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA