Zašto je Srbija najpoželjnija udavača: U istom danu ponude iz Rusije i Nemačke i poklon iz Amerike

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika

  • 45

Poslednjih meseci svedoci smo velikih geopolitičkih promena u svetu. Svet se iz unipolarnog sve više menja u multipolarni, zahvaljujući jačanju Rusije, Kine, Indije i Turske, pored već pristunih sila SAD i EU. Sa tim u vezi, dolazi i do globalne borbe za intersne sfere. Srbija ima jasno deklarisan evropski put i odabranu vojnu neutralnost. Međutim, kako još uvek nije član nijedne organizacije, upravo to čini da bude izložena raznim pritiscima, ali i ponudama.

Srbija je ruska GRANICA BOLA: NATO i EU se ne smeju širiti

Nemačkom vicekancelaru smeta JEDAN BILBORD u Beogradu

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika.

Kuća na drumu, kako se često ilustruje pozicija naše zemlje u svetskoj geopolitici, takođe je česta meta svetskim silama. I danas im je u fokusu. I isto vreme, kada se Rusija prevođena Vladimirom Putinom vratila na međunarodnu scenu, SAD su još nedefinisanom politikom Donalda Trampa ali sve većim prisustvom na Balkanu i Nemačka sa glavnim evropskim liderom Angelom Merkel.

Samo dan, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor u Skupštini Srbije tokom polaganja zakletve, i poručio da naša zemlja nastavlja evropski put i da će ostati vojno neutralna, ipak su stigle ponude ovih velikih svetskih sila.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U istom danu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel se založio za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, pre svega gradnju autoputa Niš-Drač i veće prisustvo EU na ovom prostoru, dok je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da bi Rusija i Srbija mogle da izgrade specijalnu ekonomsku zonu, u kojoj bi se nalazile ruske visoko-tehnološke kompanije.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanovic Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanovic

Simbolično, ili ne iz Amerike je stigla donacija od 19 vojnih "hamvija", vrednih 3,8 miliona dolara, baš za prvi radni dan novog predsednika Srbije.

Printskin: Tanjug Printskin: Tanjug

- To je potvrda naše izbalansirane spoljne politike i neopredeljivanja. To je politika maksimalne korektnosti prema svim svetskim silama, bez stajanja na stranu bilo koje od njih, jer tako dižemo sebi cenu - kaže za Telegraf.rs Dragomir Anđelković, politički analitičar.

On objašnjava da ukoliko bi se opredelili za neku od strana, onda bi nas svi shvatili "zdravo za gotovo".

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Mi imamo žeton i kada ga jednom iskoristimo, cena nam pada. I zato je najpametnije držati žeton u ruci i biti spreman za saradnju - slikovito je zaključio Anđelković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    2. jun 2017 | 16:22

    Због тога колико нам је добро народ најеба

  • Aleksandar

    2. jun 2017 | 16:15

    Nemci nam žele dobro gradnjom autoputa koji ce albaniju da veze sa zapadnom evropom. Ma dajte molim Vas to ni žaba nebi progutala.

  • Aca

    2. jun 2017 | 16:30

    Bravo vucicu! Zahvaljujuci tebi idemo korak po korak u bolju buducnost,ako ne nas onda sigurno nase dece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA