Veličanstveni poklon za najbolje oficire 60. klase: Predsednik im je dodelio sablje (FOTO)

- Gospodine predsedniče, u ime svih polaznika želim da vam kažem da računate na našu posvećenost i odgovornost, da smo spremni da adekvatno odgovorimo na svaki izazov i poretnje - rekao je, obraćajući se u ime svih polaznika 60. klase, potpukovnik Ðikić

  • 75

Predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio je danas oficirske sablje najboljim oficirima u 60. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, potpukovnicima Staniši Ðikiću, Ivici Stankoviću i Predragu Jovičiću.

 Najavljena konferencija godine: Program Nika Vujičića uskoro u obrazovnom sistemu Srbije

- Gospodine predsedniče, u ime svih polaznika želim da vam kažem da računate na našu posvećenost i odgovornost, da smo spremni da adekvatno odgovorimo na svaki izazov i poretnje - rekao je, obraćajući se u ime svih polaznika 60. klase, potpukovnik Ðikić.

On je rekao da završetkom ove obuke ne prestaje njihovo obrazovanje, jer je ono doživotno.

Oficirske sablje trojici potpukovnika, koji su na osnovu propisanih kriterijuma postigli najbolje rezultate u klasi, uručene su na svečanosti u Skupštini Srbije, u prisustvu brojnih ministara, predstavnika Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Standardne sablje ostalim polaznicima 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojne akademije uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U 60. klasu primljeno je 28 polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iz snaga Bosne i Hercegovine na usavršavanje su primljena tri oficira, a iz Armije Makedonije dva oficira - Zdravko Avram Oružane snage Bosne i Hercegovine, Branislav Drobac Oružane snage Bosne i Hercegovine, Vladimir Grujić Oružane snage Bosne i Hercegovine, Sašo Saveski i Aco Velkovski iz Armije Makedonija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na Generalštabno usavršavanje u 60. Klasi, polaznici iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije upućeni su sa različitih dužnosti, kao što su komandant bataljona, pomoćnik komandanta za operacije, pomoćnik komandanta za podršku, načelnik odeljenja, načelnik odseka, rukovodilac grupe i referent u komandama različitog nivoa.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Polaznici se osposobljavaju za komandovanje jedinicama vojske ranga brigade i više rukovođenje organizacijskim jedinicama vojske, rukovođenje operativnim centrima Ministarstva odbrane i vođenje projekata u sistemu odbrane. Po završetku usavršavanja oficiri će biti raspoređeni i obavljaće rukovodeće štabne dužnosti u komandamabrigadnog nivoa i višim komandama Vojske Srbije i organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane, u okviru misija i zadataka koji proističu iz doktrinarnih i strategijskih dokumenata u oblasti odbrane Republike Srbije.

Srbija kao zemlja srednje veličine ima respektabilnu vojsku

- Mi imamo najveću vojnu efektivu od svih zemalja u regionu jer smo veća država i imamo veći ekonomski potencijal, a takođe imamo i najkvalitetniji vojni kadar.

- Ne treba zaboraviti da je gotovo celokupno vojno školstvo Jugoslavije ostalo u Srbiji i da Vojna akademija ima tradiciju od 170 godina, što sve doprinosi jačoj vojnoj industriji - objasnio je nedavno vojni analitičar Zoran Dragišić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA