Kuburović: Pružićemo svu pravnu pomoć optuženima za ubistvo na Zakintosu

Napomenula je da i Srbija i SAD imaju takav sporazum, ali da on, kako je objasnila, nije stupio na snagu jer ga Amerika još nije ratifikovala

  • 2

Srbija je spremna da pruži svu pravnu pomoć ako to bude potrebno u postupku koji bi eventualno mogao biti pokrenut u Grčkoj protiv državljana Srbije osumnjjičenih za ubistvo Amerikanca na ostrvu Zakintos.

Stefanović o slučaju na Zakintosu: Ne bih nikog ni da amnestiram ni da osuđujem, dok ne vidimo šta je ko uradio

Gostujući na Pink televiziji, Kuburović je objasnila da je sada neophodno sačekati da vidimo šta će da kaže istražni sudija, odnosno da li će krivični postupak protiv osumnjičenih biti pokrenut, kao i koja će biti kvalifikacija eventualnog krivičnog dela.

Prvo saslušanje koje je bilo zakazano za ponedeljak odloženo je za utorak i osumnjičeni će imati mogućnost da postupak prate na srpskom jeziku i na taj način se bolje upoznaju sa predmetom, rekla je Kuburović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Što se pak tiče pisanja medija da SAD traže izručenje osumnjičenih kako bi im se sudilo na teritoriji te zemlje, Kuburović je rekla da to sada isključivo zavisi od sporazuma o međunarodnoj pomoći koji imaju Grčka i SAD.

Napomenula je da i Srbija i SAD imaju takav sporazum, ali da on, kako je objasnila, nije stupio na snagu jer ga Amerika još nije ratifikovala.

Kuburović je, međutim, rekla da ovaj slučaj koji se dogodio na Zakintosu nema nikakve sličnosti sa slučajem Mladina Kovačevića, koji je pre par godina u jednoj tuči u SAD naneo teške telesne povrede američkom državljaninu.

Priantskrin: Youtube/24Video News Priantskrin: Youtube/24Video News

Ministarka je kazala i da je Ministarstvo pravde i predstavnici Ambasade Srbije u Grčkoj u stalnom kontaktu sa porodicama osumnjičenih.

Podsetila je i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom boravka u Grčkoj o ovom slučaju razgovarao sa tamošnjim ministrom policije.

Za mesec dana izrečeno 1.200 hitnih mera za nasilje u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je o primene novog Zakona o nasilju u porodicu prošlo tek mesec i po dana i da je za to vreme izrečeno blizu 1.200 hitnih mera, a onima koji su pokušali da prekrše izrečene meru u pomenutom periodu je izrečeno 150 kazni zatvora zbog dela počinjenog u prekršajnm postupku.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Ustav Srbije treba menjati, te podsetila da se naša zemlja na to obavezala otvaranjem poglavlja 23 u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Tim poglavljem, precizirala je, predviđeno je da se Ustav menja u oblasti pravosuđa na način koji bi isključio uticaj vlasti na sudstvo u pogledu sastava Višeg saveta sudstva i DVT.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA