Narodno verovanje na Vaskrsni ponedeljak: Evo šta danas valja obavezno da se uradi

Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe na kojima se goste rođaci, kumovi, komšije i prijatelji

  • 13
Ponoćne liturgijame u pravoslavnim hramovima Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Pravoslavni vernici i SPC danas slave, Vaskrsni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog ustajanja iz groba, a drugi dan Vaskrsa. Prema verovanju, u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle su sa spremljenim mirom na Hristov grob.

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren odvaljen je, a grob prazan!

Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, sa licem kao munja i odelom belim kao sneg. Stražari vojnici su ukočeni od straha. Anđeo blagovesti je rekao mironosicama: "Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite".

On im je rekao da tu vest pronesu narodom, i da to što pre objave učenicima njegovim da je vaskrsao. Žene kreću, a u isto vreme zbunjeni vojnici, stražari trče u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli.

Ugošćavaju se prijatelji, kumovi, komšije... Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Raduju se ljudi, raduje se sva priroda! Hristos je vaskrsao, đavo i smrt su pobeđeni! Svojim čudesnim vaskrsenjem Gospod Isus Hristos otvorio je i nama put u život večni, otvorio put ka konačnom vaskrsenju mrtvih u poslednji dan, dan Njegovog drugog dolaska.

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

To je zapravo jedna jedina stvar, koju pravi i iskreni vernici nikako ne bi smeli da zaborave da urade na ovaj dan. Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima. Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno "pravilo" prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu "kako treba".

To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Foto: crkvenikalendar.com Foto: crkvenikalendar.com

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice. Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perishw

    2. maj 2016 | 08:42

    Ako verujete u Hrista i želite da mu budete verni onda morate ovako da se ponašate: Da nikada ne pijete, da ne varate svoje bračne drugove, da ne psujete, da ne ogovarate, da ne sudite drugima, da ne lažete, da se ne bavite vrackama, da prastate… Itd

  • Ivica SO

    29. april 2019 | 08:44

    Ko nema para, ne može biti dobar pravoslavac, tako napišite. Danas popodne idem kod komšije, kao što je on sa svojom porodicom pre nedelju dana kod mene bio. Ništa orgije iz teksta, kafe ako ima-ima, a ako nema dobra je i voda. Malo se isčestitamo i izdivanimo, našalimo na svu ovu našu bedu i to je to. Sretan Uskrs svima širom Srbije iskreno želi Ivica.

  • 😊

    9. april 2018 | 14:20

    Ljudi likujte narodi cujte Hristos voskrese i radujte se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA