Narodna verovanja na Duhovski utorak: Danas nikako ne radite ovu jednu stvar

Duhovski utorak se slavi u takozvanoj trapavoj nedelji, i danas nikako ne treba postiti

  • 6
Sveta Trojica Foto: crkvenikalendar.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Kao i prethodna dva dana i danas je crveno slovo.

NARODNA VEROVANJA NA DUHOVSKI PONEDELJAK: Evo šta danas valja da se radi!

Duhovi predstavljaju i rođendan hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojičin dan.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, i to je takozvana trapava nedelja kada nikako ne treba postiti!

Naime, veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

SPREMNI ZA SABOR PRAVOSLAVNIH CRKAVA: Vladike na privatni avion za Krit daju 40.000 evra!

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    21. jun 2016 | 08:40

    Ovo ду незмабожачка зрабуњаес, седмива по Духовима је тзв. Трапава, па се не пости ни среда ни петак, а камоли уторак. Тако је и у седмици после Божића и Васкрса! Треба отворити календар СПЦ и прочитати када треба постити!

  • 👤

    29. maj 2018 | 12:13

    Крвљу Сина Свога Господе Боже наш опрао си нас, Телом Његовим осветио си и наше тело и учинио га храмом Духа Светога. Пошаљи Господе Духа Светога и у нас и освети душе наше Њиме да постанемо синови и кћери Твоје по благодати, е да би вечно у Љубави Твојој пребивали.

  • victoria

    29. maj 2018 | 11:38

    Nije na odmet da se cita Sveto Pismo a ne da se nasumice nesto radi misleci da time ugadjamo Bogu. To je i onaj narod u sinajskoj pustinji radio nakon izlaska iz Egipta pod vodjstvom Mojsija. Dok je Mojsije od Boga primao deset zapovesti, narod je napravio zlatno tele u slavu Bogu i jos su i opijali se i orgijali. Tako mnogi vernici danas rade misleci da je Bog naivan. Kao i tad kad je pobio hiljade neposlusnih, tako nece postedeti one koji mu prkose danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA