≫ 

Ako Srbiju zatrese jak zemljotres, cela sela i gradovi mogu da nestanu za tili čas: Ovo su najugroženija mesta (FOTO)

- U zoni centralne Srbije je najviša seizmička opasnost, kao i najviši seizmički rizik, jer su uticaju zemljotresa izloženi gradovi sa najvećom gustinom stanovništva - kaže za "Telegraf" Svetlana Kovačević, viša savetnica RSZ

  • 9

Vest da je u sredu uveče zemljotres pogodio Pančevo, a da se potres osetio i u Beogradu, uznemirlila je mnoge. Epicentar je bio u Deliblatskoj peščari. Veliki broj građana se uspaničio od potresa, koji, na svu sreću, nije bio veliki. Zemljotresi ovog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, a kroz istoriju Srbiju su pogodili mnogo ozbiljniji potresi sa drastičnim posledicama.

Zemljotres jačine 3,7 Rihtera pogodio Srbiju, epicentar blizu Beograda

Srbiji prete zemljotresi od 6 stepeni po Rihteru: Seizmolozi upozoravaju na potrese

Najjači zemljotresi u našoj zemlji u poslednjih 100 godina u našoj zemlji pogodili su: Gornji Milanovac (5,9 stepeni Rihterove skale), Kopaonik (5,9), Lazarevac (6,7), Mionicu (5,6), Kraljevo (5,5), Vitinu (5,4), Gnjilane (5,2), Golubac (5), Rekovac (5), Zrenjanin (5), Trstenik (5), Kragujevac (4,9), Čačak (4,6), Kruševac (4,7) i Krupanj (4,5).

Upravo to su oblasti koje su u opasnosti da i ubuduće budu epicentri.

Teren u tim oblastima je takav da ispod tih oblasti nastaju pomeranja tla usled lošeg kontakta među rasedima, odnosno stenskim blokovima, objašnjavaju u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije (RSZ).

- U zoni centralne Srbije je najviša seizmička opasnost, kao i najviši seizmički rizik, jer su uticaju zemljotresa izloženi gradovi sa najvećom gustinom stanovništva - kaže za "Telegraf" Svetlana Kovačević, viša savetnica RSZ .

Foto: seismo.gov.rs Foto: seismo.gov.rs

Ipak, kako kaže Kovačevićeva, pojava zemljotresa je moguća bilo gde u Srbiji "sa određenom verovatnoćom prevazilaženja za određeni posmatrani vremenski period".

- Usvojen je kriterijum verovatnoće prevazilaženja intenziteta zemljotresa za neku zonu od 10 odsto u 50 godina. Prema ovim kariterijumima, najviši intenzitet od 9 stepeni EMS-98 skale može se dogoditi na epicentralnim područjima centralne, južne i jugoistočne Srbije (Metohija).

Da li može da se predvidi zemljotres?

Prema rečima Kovačevićeve, može se predvideti najverovatniji intenzitet zemljotresa i zona njegovog pojavljivanja, ali ne i vreme pojavljivanja. Seizmičke zone i intenziteti su prikazani na kartama seizmičke opasnosti ili hazarda po parametru seizmičkog intenziteta ili maksimalnog ubrzanja tla i postoje na sajtu zavoda.

Foto: seismo.gov.rs Foto: seismo.gov.rs

- Cilj ovakve dugoročne prognoze je zaštita od zemljotresa, pre svega u smislu projektovanja i izgradnje objekata otpornih na uticaj zemljotresa - objašnjava savetnica iz Seizmološkog zavoda Srbije.

Daljinac baner

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пераконтраш​

    11. avgust 2017 | 12:41

    Непризивајте ђавола!

  • čarls bronson

    11. avgust 2017 | 12:33

    Kod nas je zemljotres od 20 Rihtera ili Merkalija , svejedno ,već godinama, može se reći i decenijama, pa smo preživeli, što verovatno ne bi uspeli da se ne nadamo, što reče Vučić, boljitku. Zato glavu gore, šta je za nas 6 ili 9 stepeni ovih mernih jedinica ? Limunada.

  • Laki

    11. avgust 2017 | 12:17

    U Beogradu malo zatrese svi u panici a ostatak Srbije nije bitan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA