60 panik tastera biće postavljeno u Centre za socijalni rad: Nasilje nad ženama može da se reši samo ako se svi uključimo u to!

- Zbog sve učestalijih napada i događaja sa tragičnim ishodima u centrima za socijalni rad koji potresaju celu Srbiju i ostavljaju ogromne posledice na decu, porodice i društvo u celini, obezbedili smo panik tastere za 60 objekata, kako bismo sprečili da se slične tragedije ponove - izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović

  • 17

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) obezbedilo je 60 panik taster sistema koji bi mogli u saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u kratkom roku postavljeni u Centre za socijalni rad u cilju efikasnije borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Maja je znala šta će se desiti, i da bi zaštitila dete, pala je u dugove i svoj život jednom odlukom suda pretvorila u pakao (FOTO)

Na Božić je prvi put pretukao Maju i pretio da će ubiti sinčića i njenu sestru: Zbog toga je danas trebalo da se sudi monstrumu

- Zbog sve učestalijih napada i događaja sa tragičnim ishodima u centrima za socijalni rad koji potresaju celu Srbiju i ostavljaju ogromne posledice na decu, porodice i društvo u celini, obezbedili smo panik tastere za 60 objekata, kako bismo sprečili da se slične tragedije ponove - izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja zadatak celog društva, koja zahteva saradnju vladinog i nevladinog sektora, svih nadležnih institucija, stručne javnosti i medija koji zajedno moraju da ulože više napora da se nasilju stane na put.

Foto: Tanjug/AP

- Nasilje nad ženama nije samo problem države, institucija, zakona, to je društveni problem koji nećemo rešiti ako se svi ne uključimo. Moramo da brinemo više o drugima ako želimo da naša deca imaju sigurniji i zdraviji život - zaključila je Mihajlović.

Kako je za Tanjug izjavila savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost Branka Drašković, panik tasteri će biti instalirani u najkraćem roku, a funkcionisaće tako da zaposleni u centrima, kada osete da su u opasnosti, pritiskom na njega alarmiraju najbližu policijsku stanicu.

- Na ovaj način mi postižemo zaštitu i korisnika centara za socijalni rad i zaštitu onih koji su u njima zaposleni - ističe.

Foto: Telegraf

Ona je dodala da je nakon dva tragična događaja koji su se u poslednjih sedam dana desili u Centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i Rakovici, Koordinaciono telo borbu protiv rodnu zasnovanog nasilja postavio kao prioritet.

Zato će, kaže Drašković, da se radi i na jačanju kompetencije zaposlenih u Centrima za socijalni rad kako bi mogli da vrše procenu rizika.

Takođe, smatra, treba preispitati i praksu viđanja dece kada su u pitanju slučajevi nasilnih očeva.

Foto: Profimedia

- Treba ozbiljno preispitati da li je roditeljima sa kriminegom istorijom nužno obezbediti viđanje deteta u takozvanim kontrolisanim uslovima jer se to za sad pokazalo kao loša praksa. U svakom slučaju, događaji koji su se desili prethodnih dana izazvali je stah kod svih žrtava nasiljla jer nam se svakodnevno obraćaju za pomoć i traže zaštitu - istakla je Drašković.

Ona je najavila da će se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pravde i rada, zapošljavanja, boračkih i socijlnih pitanja raditi na daljem unapređenju mera fizičkog obezbeđenja i pojačanog prisustva policije u Centrima za socijalni rad.

Pre sedam dana ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, muž je ubio ženu ispred njihova tri maloletna sina, nakon čega je i sam izvršio samoubistvo.

Juče se dogodila slična tragedija kada je muškarac u Centru za socijalni rad u Rakovici ubio svog četvorogodišnjeg sina a potom i suprugu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA