Laslo je na svom imanju napravio životinjsko carstvo: Laste ga obožavaju, ima i rakune, afričke krave, bivole... (FOTO)

U ovom mestu je raj za ljubitelje domaćih životinja i po nekom divljom, Laslo je napravio iz ličnog zadovoljstva

  • 1

U selu Padej, u opštini Čoka na severu Banata, stočar Laslo Ševenjhazi napravio je pravo životinjsko carstvo - mali zoo-vrt u kojem se nastanilo čak 60 krava, 230 ovaca, dvadeset konja i sedam magaraca, a tu su i afričke krave, rakuni, somalijske ovce, bivoli, razne vrste pernatih životinja, sitna živina i ptice.

Tigrovi u beogradskom ZOO vrtu prognoziraju vreme, evo kako!

Raj za ljubitelje domaćih životinja i po nekom divljom, Laslo je napravio iz ličnog zadovoljstva.

Baveći se poljoprivredom i stočarstvom ovaj vredni stočar, odlučio je da nakon nekoliko godina smanji broj krava muzara i više se posveti uzgojem raznih vrsta životinja:

Foto: Ištvan Kepe

- Više od dvadeset godina sam se bavio otkupom svinja, imao sam i veći broj grla krava muzara,ali zbog niske otkupne cene mleka taj broj se smanjio, sada imam oko pedeset krava.

Foto: Ištvan Kepe

- Mini zoološki vrt je jedinstven na ovom području, uglavnom ga posećuju porodice sa decom, škole često organizuju male izlete na mom ranču,a posebno mi je zadovoljstvo kada vidim veliki broj dece na svom imanju - priča Laslo.

Pravi mali raj usred sela Padej, privukao je i seoske lastavice koje su svoja gnezda svile baš na ovom imanju,a Laslo Ševenjhazi pobednik je takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale“.

U njegovom domaćinstvu gnezdo je svilo čak 43 para seoskih lasti, pa je vredni domaćin pored laskave titule osvoilo i 1.000 kilograma kukuruza - rekli su iz Društva za zaštitu i proučavanju ptica Srbije.

Seoske laste, vesele i okretne ptice selice u rano proleće pristižu iz Afrike da bi svoja gnezda svile u Srbiji.

Foto: Ištvan Kepe

Tajna veza između Lasla i seoskih lasta upravo je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

Slobodan Knežević, rukovodilac programa „Proleće uživo“ u okviru koga se organizuje takmičenje Domaćinstvo koje su laste izabrale“ kaže:

Foto: Ištvan Kepe

- Srećni smo što možemo da nagradimo Lasla jednom tonom kukuruza kao znak podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima i zahvalnosti za ljubav koju on i njegova porodica imaju prema divljim pticama.

Foto: Ištvan Kepe

- Hvala svim poljoprivrednicima koji su se javili. Trudićemo se da i narednih godina obezbedimo nagrade za čuvare ptica - kaže Knežević.

Laslo Ševenjhazi srećan zbog osvojene nagrade, ističe- da svaka vrsta pomoći znači, a naročito hrana kako bi se životinje prehranile, te i da mu nedostaje malo više državnog i lokalnog podsticaja jer se ulaz u Laslovom mini Zoo vrtu ne naplaćuje, karta je osmeh i zadovoljstvo posetilaca koji su i više nego oduševljeni malim seoskim Zoo vrtom.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA