Za dlaku nastradao poslednji par mladunaca orlova krstaša u Srbiji (FOTO)

Duško i Lilika su preživeli fatalan pad sa stabla topole koje je oborila oluja. Brza intervencija čuvara spasla ptice, čije je zdravstveno stanje praćeno mesec dana

  • 2

Dva mlada orla krstaša, mladunci poslednjeg para ovih ptica u Srbiji, pošto su preživela fatalni pad, ovih dana vraćeni su u gnezdo. Orlovi dolaze iz staništa u Specijalnom rezervatu "Pašnjaci velike droplje" u ataru Mokrina i o njima već mesec dana brinu članovi Društva za zaštitu i proučavanje pišu Novosti.

Drama u Starom gradu: Ova bebica sokola je ispala iz svog gnezda (VIDEO)

Duško i Lilika, kako ih nazivaju negovatelji, imali su neverovatnu sreću da ostanu živi posle pada sa visine veće od 15 metara, kada je pre mesec dana nevreme polomilo stablo kanadske topole, na kojem je bilo njihovo gnezdo.

Orlovi su, brzom intervencijom čuvara gnezda i lovočuvara, odmah posle pada odneti na pregled kod veterinara. Tada je odlučeno da se orlići vrate u improvizovano gnezdo, kako bi njihovo stanje bilo pod nadzorom.

Prema mišljenju stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za mladunce je pritom bilo važno da roditelji nastave da ih hrane.

Ovo gnezdo su četiri meseca uoči nesreće nadgledali predstavnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Foto: Wikipedia/AngMoKio

- Nalazili smo se na kilometar i po od gnezda i pokazalo se da je dobro da smo bili tu, kada je počela oluja i kada se dogodila nesreća. Bez volontera i saradnje sa lovcima iz Mokrina i stanovnicima sela, ne bismo mogli da se pohvalimo da se poslednji par orlova krstaša u Srbiji uspešno gnezdio - rekla je Milica Mišković.

O orlovima krstašima volonteri u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica brinu se od 1. marta ove godine. Ove retke ptice lako mogu da ugroze druge životinje, poljoprivrednici, lovci... Sada se očekuje da orlići nauče samostalno da love i da imaju sreću da prežive krivolov, ili stradanje od trovanja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA