≫ 

Ugledajmo se na Sloveniju: Oni sa 45.000 evra stimulišu mlade koji reše da ostanu na selu

Ne moramo da damo 45.000 evra, ali dajmo onoliko koliko se daje kao subvencija za otvaranje nekih radnih mesta. I to je radno mesto. Od 4.700 sela, 1.200 je ostalo pusto, oo 150.000 kuća je prazno, a 260.000 mladih muškaraca i 100.000 devojaka do 40 godina su sami, kaže ministar Krkobabić

  • 17

Ljudi se neće zadržati na selu, ili vratiti na selo samo pričom, moraju imati mogućnost izbora, a Srbija može da se ugleda na Sloveniju, koja sa 45.000 evra stimuliše mlade koji reše da ostanu na selu da se bave zemljoradnjom, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

"Ne moramo da damo 45.000 evra, ali dajmo onoliko koliko se daje kao subvencija za otvaranje nekih radnih mesta. I to je radno mesto. Radno mesto u poljoprivredi, na selu i kada na takav način to pokušamo da uradimo, uz formiranje zadruga, povezivanje tih ljudi, mislim da možemo da okrenemo novi list", rekao je Krkobabić za RTS.

Prema njegovim rečima, fokus je na državnom zemljištu, koga, kako kaže, ima oko 800.000 hektara, od čega je "pola u utrinama, pašnjacima, u postupku restitucije, ili zarobljeno sudskim procesima".

SRPSKA SELJAČKA NEPRIČAVA: Da li ste za povratak Srba iz gradova u sela? Ovo je naše najvažnije pitanje (ANKETA)

Foto: Telegraf

Ideja je, kaže Krkobabić, da se državna zemlja da mladim bračnim parovima i da oni koji žive na selu, ostanu, ali i neki iz grada koji su "voljni da pokušaju nešto novo, budu svoj na svome", da im se omogući dodatni izbor.

Bitno je da Srbija uđe u EU, smatra Krkobabić, ali dodaje da je mnogo bitnije da "uđemo u Srbiju" i da to predstavlja imperativ.

"Sela su ostala pusta, od 4.700 sela, 1.200 je ostalo pusto. Oko 150.000 kuća je prazno, a 260.000 mladih muškaraca i 100.000 devojaka do 40 godina su sami. To je slika i prilika Srbije i zahteva novi pristup, novu razvojnu regionalnu politiku", rekao je ministar.

Ideja o ustupanju 25-50 hektara državne zemlje bez naknade mladima koji bi je obrađivali i vratili se na selo, ima podršku Odbora za selo SANU, rekao je Krkobabić.

Foto: Vlada Srbije, Tanjug/Jaroslav Pap

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA